Širokopásmový internet pre Slovensko
Takzvané biele miesta na Slovensku by mali byť pokryté širokopásmovým pripojením na internet do roka 2020.

07.02.2018 | Bratislavský kraj | Autor: Ján Lašák

Najväčší telekomunikační operátormi ako aj Asociácia lokálnych poskytovateľov internetu sa zaviazali, že pomocou vlastných investícií pokryjú Slovensko tak, aby na ňom nebolo ani jedno tzv. biele miesto, vyhlásil po podpise memoránd podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini.

Digitálna infraštruktúra je v tomto štáte minimálne taká dôležitá ako dopravná, zdôraznil vicepremiér s tým, že pre operátorov je to záväzok preinvestovať stovky miliónov eur. "Z pozície vlády SR ich chcem ubezpečiť, že budeme dobrými partnermi a v prípade potreby sa budeme snažiť vytvárať podmienky na to, aby takéto masívne investovanie mohli zrealizovať," povedal. Ak sa podarí uskutočniť cieľ memoranda, Slovensko bude patriť medzi lídrov v krajín v Európskej únii, ktoré nemajú biele miesta, doplnil. 

Uviedol, že v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra je na pripojenie na internet alokovaných okolo 80 miliónov eur, ktoré SR nebude musieť investovať do budovania optických káblov do odľahlých obcí a môže ich presunúť inam. „Z týchto peňazí by sme chceli financovať malú časť projektu pre mestá a obce, ktoré chcú poskytovať zadarmo internet na námestiach či knižniciach alebo možno nemocniciach, ďalšiu časť na pokrytie dopravných koridorov,“ povedal Pellegrini. 

Zároveň avizoval rokovania s Ministerstvom dopravy a výstavby SR ako riadiacim orgánom tohto operačného programu. Ak po zafinancovaní wifi pripojenia a pokrytí železničných koridorov a diaľnic ostanú desiatky miliónov eur, chcel by ich presunúť na zaplatenie  projektovej dokumentácia pre diaľnice a rýchlostné cesty.

Generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič uviedol, že pri plnení memoranda budú operátori potrebovať spoluprácu a podporu samospráv a ich stavebných úradov. 

Predseda Úradu pre reguláciu elektronických komunikácii a poštových služieb Vladimír Kešjar povedal, že úrad bude monitorovať plnenie memoranda. Môže sa do neho zapojiť anonymne aj verejnosť cez aplikáciu, ktorá testuje kvalitu pripojenia.

Vicepremiér P. Pellegrini (Smer-SD) podpísal memorandá s generálnym riaditeľom Orange Slovensko Pavlom Lančaričom, s generálnym riaditeľom O2 Slovakia Petrom Gažíkom a výkonným riaditeľom pre právne a korporátne záležitosti Slovak Telekomu Jánom Pitoňákom. S Marekom Petruškom, tajomníkom Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu, bude podpísaných vyše 40 čiastkových zmlúv.

autor: TASR

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice