Chránený lesný park v Parchovanoch slúži na výučbu biológie
Zo stromov vynikajú najmä dva mohutné viac ako 300-ročné duby.

22.09.2018 | Košický kraj | Autor: M.Holubčík

 Množstvo vzácnych a starých stromov možno obdivovať v chránenom krajinárskom parku v obci Parchovany (okres Trebišov). Zo stromov vynikajú najmä dva mohutné viac ako 300-ročné duby, jeden s obvodom takmer šesť metrov a druhý dokonca 6,52 metra. Súčasťou parku je lesnícky náučný chodník, na ktorom sa návštevníci dozvedia informácie o drevinách, význame lesa i dejinách tohto miesta. 

V parku sú aj platany, buky, hraby, brezy, jelše, topole, vŕby, javory, pagaštany, lipy, smreky, borovice a ďalšie dreviny. Súčasťou areálu je aj jazierko slúžiace ako rybník. V minulosti išlo o priestor honosného andrášiovského kaštieľa z 19. storočia, ktorý sa však nezachoval, v podobe anglického parku. Hneď vedľa stojí základná škola a pre jej žiakov je tak živou učebňou biológie i histórie.

 

                

FOTO: Vstup do parku v Parchovanoch 21. septembra 2018. FOTO TASR- Roman Hanc.

"Do parku investujeme každý rok, aj tento rok sme zrekonštruovali verejné osvetlenie a umiestnili tam nové lavičky, aby si návštevníci, ktorí sem chodia aj zo zahraničia, mali kde sadnúť a pokochať sa parkom, ktorý je takou pýchou obce. Skutočnou raritou sú dva 300-ročné duby letné, ktoré sú zapísané v zozname chránených stromov Slovenska. V súčinnosti s ochranou prírody sa snažíme, aby vydržali čo najdlhšie," uviedol pre TASR starosta obce Juraj Guzej. 

Parchoviansky prírodno-krajinársky park, ktorý je v majetku obce, bol vyhlásený za chránený v roku 1969. Náučný chodník s informačnými tabuľami vznikol v lete 2009. V plánoch obce je v budúcnosti vybudovať pri parku kultúrno-športový areál. "Išlo by o výstavbu amfiteátra, ktorý nám dosiaľ chýba, s tradičnou ľudovou izbou, taktiež tenisových kurtov a uvažuje sa aj o vybudovaní kúpaliska," priblížil starosta.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol