Botanická záhrada v Tatrách prilákala viac návštevníkov  
Na ploche 3,2 hektára je vystavených vyše 300 druhov bylín a drevín.

18.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Príležitosť pozrieť si Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici využili uplynulý víkend poslední tohtoroční návštevníci. "Od pondelka je botanická záhrada už zatvorená. Šancu zoznámiť sa so vzácnymi druhmi tatranskej flóry ponúkneme záujemcom až v máji budúceho roka," informovala Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAPu.

Počas uplynulých štyroch mesiacov si prehliadku expozície nenechalo ujsť približne 13.000 návštevníkov, čo je o takmer tisíc viac ako minulý rok. Vedúca expozície Janka Černická doplnila, že prevažovali najmä seniori a rodiny s deťmi. 

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať vyše 300 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk, cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Hoci väčšina kvetov má svoje optimum v máji a júni, ich kvitnúce hlavičky bolo vidieť ešte aj v septembri. "Prekvapilo ma, že poniklec slovenský zakvitol druhýkrát v auguste. Doteraz sa nám to ešte nestalo. Takisto mak tatranský, endemický druh Tatier, s ktorým sa turisti bežne nestretnú, kvitol v botanickej záhrade tento rok počas celej sezóny," konkretizovala Černická. 

Aj túto sezónu si vybrané druhy kvetov a drevín mohli návštevníci priamo v botanickej záhrade aj kúpiť, najväčší záujem bol o plesnivec alpínsky, ale aj horec Clusiov, silenku bezbyľovú či dryádku osemlupienkovú, mak tatranský. Návštevníkov zaujala aj novinka v podobe vtáčích búdok, ktoré v areáli nainštalovali po minulej zime. Aktivitu zaznamenali v približne polovici z nich.

"Niektoré sme zámerne umiestnili tak, aby návštevníci priamo z lavičiek mohli pozorovať, čo sa v búdkach deje. Samozrejme, v dostatočnej vzdialenosti, tak aby ich obyvateľov nerušili," dodala Černická. Návštevníkov podľa nej potešil aj zrekonštruovaný chodník cez rašelinisko, zamestnanci expozície zase ocenili nový zavlažovací systém.

V týchto dňoch sú už takmer všetky rastliny v botanickej záhrade odkvitnuté. Počas mesiacov, keď je expozícia pre verejnosť zatvorená, však na jej zamestnancov čaká množstvo práce. "Všetky rastliny v produkčnej záhrade musíme dôkladne vyplieť od buriny a črepníky zapustiť do pilinového substrátu, aby sme zabránili vymrznutiu koreňového systému a udržali vlhkosť. Pozbierané a vysušené semená rastlín je potrebné vyčistiť a pripraviť na jesenný výsev pre budúcu sezónu. Okrem toho vypustíme zavlažovací systém a vyčistíme dná jazierok, šácht a prívodov od nánosov bahna. Menovky jednotlivých rastlín treba pozbierať a uskladniť, takisto sa musíme postarať o informačné tabule a inventár. Na prezimovanie je potrebné pripraviť aj vstupný objekt. Urobiť treba tiež inventúru rastlín v produkčnej záhrade," priblížila Černická práce, ktoré musia stihnúť pred príchodom snehu. 

Pre návštevníkov sa brány botanickej záhrady opäť otvoria začiatkom mája 2019. "Dovtedy môžu turisti obdivovať vzácnu tatranskú flóru v Múzeu TANAP v Tatranskej Lomnici, kde nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať," uzatvorila Petranová.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol