Tradície obce Diviaky nad Nitricou mapuje nová kniha
Redaktori TASR na potulkách po slovenských obciach.

16.09.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Život v Diviakoch nad Nitricou (okres Prievidza) z 20. a 30. rokov minulého storočia a tamojšie tradície približuje nová publikácia, ktorá vznikla vďaka projektu Takto sa u nás žilo, takto sa u nás žije. Na jej tvorbe sa podieľali hneď tri generácie ľudí žijúcich v obci. 

"Z praxe s detským folklórnym súborom viem, že aj súčasné deti tradície veľmi bavia. A práve pri zaznamenávaní tradícií obce Diviaky nad Nitricou sa v tomto roku tešíme zo spolupráce až troch generácií. Mojím zámerom bolo získať autentický materiál pre potreby detského folklórneho súboru Studnička, ktorý vediem viac ako dve desaťročia," povedala Alena Hanusová, učiteľka tamojšej základnej školy s materskou školou a spracovateľka publikácie. 

"Najstaršiu generáciu zastupujú seniori z každej časti našej obce. Spolu s pani riaditeľkou Gabrielou Paulďurovou sme seniorov navštívili. Boli takí milí, že nás vo svojich rodinách prijali a zaspomínali na svoje detstvo a mladosť. Pýtali sme sa ich na hry, obľúbené jedlá, nárečové slová a zaujímavosť rodiny alebo zo života dediny. Boli to krásne stretnutia. Spomienky seniorov sme zaznamenávali so zatajeným dychom," priblížila ďalej pedagogička.

 

            

Na snímke pohľad do dedinského domu, ako žili naši predkovia v minulosti, v skanzene ľudovej kultúry. FOTO TASR - Radovan Stoklasa , 14. septembra 2018.

Stredná generácia dobrovoľníkov sa podľa nej okrem zbierania spomienok podieľala aj na vyšívaní výšivky na rukávce, došití hornej časti ženského kroja a zozbieraní tradičných receptov. "Najmladšou generáciou sú práve deti zo Studničky, ktorým som z autentických materiálov spracovala program pod názvom Konečne zo školy!. Téma a názov programu má tiež pôvod v tradícii. Diviacka škola bola totiž špecifická tým, že sa v nej aj pred 90 rokmi stretávali deti nielen z Diviak, ale aj z okolitých osád, aj z vedľajšej Diviackej Novej Vsi. Je zaujímavé a krásne, že táto tradícia v diviackej škole funguje dodnes," objasnila Hanusová. 

Spolu s deťmi nový program aj nacvičili. Studnička program hrdo a už aj v došitých "nových" dievčenských krojoch prezentovala na Hornonitrianskych folklórnych slávnostiach, Letných slávnostiach rudnianskej a belianskej doliny a aj doma na dožinkoch. "Deti zo Studničky majú z týchto vystúpení právom veľkú radosť," dodala vedúca malých folkloristov.

Trištvrteročná spolupráca dobrovoľníkov troch generácií by sa však nepodarila bez pomoci jednej nadácie, ktorá prispela k vydaniu publikácie s podtitulom Knižočka spomienok na hry, jedlá a nárečové slová v Bankách, Diviakoch nad Nitricou, Ješkovej Vsi, Mačove a Somorovej Vsi. Uviesť do života ju v Diviakoch nad Nitricou plánujú budúci mesiac. 
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava