V Kalinove si pravidelne pripomínajú oslobodenie obce
Je to prvá oslobodená obec na území bývalého Československa.

12.09.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

Obec Kalinov v okrese Medzilaborce si pripomenie v sobotu (15. 9.) 74. výročie svojho oslobodenia. Návštevníci budú môcť počas osláv vidieť aj súčasnú techniku Ozbrojených síl SR.

Kalinov je prvá oslobodená obec na území bývalého Československa. Sovietska armáda ju oslobodila 21. septembra 1944. Vojnovú históriu v obci pripomína viacero artefaktov. Jedným z nich je pamätník nachádzajúci sa v strede dediny, ktorý tam postavili v roku 1967, ale aj vojenská technika v chotári obce.

„Oslavy organizujeme každoročne preto, aby sa nezabúdalo na históriu, na to, čo spôsobila vojna a aby aj mladá generácia nezabúdala na jej hrôzy," zdôvodnil pre TASR za organizátorov Ivan Sivák. Začínajú sa o 9.00 h zádušnou svätou liturgiou za padlých vojakov v gréckokatolíckom chráme. Po nej nasleduje panychída pri pamätníku v centre obce, slávnostný prelet leteckej techniky a pietny akt kladenia vencov s následnými príhovormi pozvaných hostí, ktorí sa neskôr zapíšu do pamätnej knihy. O 11.00 h organizátori pripravili koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

 

            

 Foto: Archív TASR, repro S.Písecký, horský strelecký zbor Sovietskej armády, A.J. Vedenin na snímke uprostred.

Návštevníci budú môcť vidieť statické a dynamické ukážky súčasnej techniky Ozbrojených síl SR. Na futbalovom ihrisku predvedú napríklad tank T-72, bojové vozidlo pechoty v plnej výzbroji, odmínovací systém Božena, samohybnú kanónovú húfnicu Zuzana či viacúčelové obrnené terénne vozidlo Tatrapan. K dispozícii budú aj vrtuľníky Sikorsky UH-60M Black Hawk alebo Mi-17. V kultúrnom programe vystúpia folklórny súbor Kamjana a Labirsky Beťare.

Záštitu nad oslavami oslobodenia prevzali prezident SR Andrej Kiska, predseda vlády SR Peter Pellegrini a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava