Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Výstava bude pozostávať z fotografií a 25 sviatočných ľudových krojov.

11.09.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom. Výstavu otvoria v pondelok 17. septembra o 16.00 h v Kultúrnej sále Kriváň vo Vrútkach. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Veronika Matušková.

"Tradičné ľudové svadobné kroje z rôznych regiónov Slovenska si zaslúžia pozornosť širokej laickej i odbornej verejnosti, preto sme sa rozhodli poukázať na ich rozmanitosť a pestrosť. Výstava bude pozostávať z fotografií svadobných ľudových krojov s prezentáciou 16 párov svadobných a deviatich sviatočných ľudových krojov," vysvetlila vedúca Šatnice Matice slovenskej a kurátorka výstavy Milada Špalková.

"Výstava, ktorá potrvá do 26. septembra, bude prístupná širokej verejnosti, teda pre deti, mládež, dospelých aj seniorov. Pre nich sú určené aj sprievodné aktivity ako tvorivé dielne a kultúrny program zameraný na folklór," dodala Matušková. Výstavu otvorí MS v spolupráci s mestom Vrútky, Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine a Združením turčianskych muzikantov. Projekt finančne podporili Matica slovenská, Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava