Banská Bystrica: Samospráva pokračuje v obnove vojnových cintorínov

pred 1 dňami | Banskobystrický kraj | Autor: E.Krčová

Na snímke je vidieť, ako monument oddeľuje vojnový (vpravo) a civilný cintorín. V Banskej Bystrici 22. novembra 2018. FOTO TASR - Dušan Hein.

Banská Bystrica 16. októbra (TASR) - Banskobystrická samospráva pokračuje v obnove vojnových cintorínov. V meste sa nachádza 780 vojnových hrobov a pietnych symbolov. Na práce, ktoré sa aktuálne realizujú, získalo mesto dotáciu vo výške 11.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

V súvislosti s obnovou vojnových cintorínov si samospráva dala vlani vypracovať zámer obnovy pamiatky na Legionársky pomník v Majeri, ako aj Pomník vojakov 1. svetovej vojny a oplotenie pietneho areálu na židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste. "Spomedzi slovenských miest patríme medzi unikát, pokiaľ ide o starostlivosť o vojnové hroby, pietne symboly, ako aj výtvarné diela vo verejnom priestore. Uvedomujeme si dôležitosť ich ochrany, preto ma teší, že sa nám naďalej darí získavať mimorozpočtové zdroje na ich postupnú obnovu," skonštatoval primátor Ján Nosko.

Pomník legionárom na okraji vojnového cintorína v Majeri bol vytvorený z travertínu. Má tvar mnohocípej hviezdy, pred ktorou je podstavec s legionárskou prilbou a reliéfom dvojchvostého leva. Posledné reštaurátorské zásahy na ňom urobili v roku 2008, aktuálne na pomníku ukončuje práce sochár Matúš Janíček so svojím tímom.

"Pomník prešiel poslednou obnovou pred šestnástimi rokmi. Za toto obdobie začal degradovať, stratila sa aj farebnosť opráv. Nečitateľné nápisy sme vyleštili, farebne, hmotovo a materiálovo sme ho zjednotili, aby pôsobil celistvo. Obnovili sme podstavec, ako aj hydrofóbne nátery, domodelovali sme chýbajúce časti a podobne," priblížil Janíček.

Samospráva v minulých rokoch realizovala aj ohradenie 45 vojnových hrobov na evanjelickom cintoríne v Lazovnej ulici, odstránené boli tiež poškodené obruby 48 vojenských hrobov na rímskokatolíckom cintoríne na Námestí Š. Moysesa. Obnovou prešli aj dva masové hroby na židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste, pri ktorých bola narušená statika.

Na židovskom cintoríne na Rudlovskej ceste sa čoskoro začne aj s rekonštrukciou Pomníka vojakov 1. svetovej vojny. Projekt počíta aj s obnovou oplotenia, ktoré oddeľuje vojnovú časť od civilnej. "Obnovený plot bude korešpondovať s pôvodným riešením. Nebude tak vytvárať bariéru, ale ohraničí dôstojne pietne miesto padlých vojakov v prvej svetovej vojne," doplnil Janíček.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. – 19. októbra - 780 rokov Michaloviec

Hrdosť a história v srdci Zemplína, Michalovce

19. októbra - 145. výročie DHZ vo Valaskej

ukážky hasičskej techniky, odovzdávanie ocenení, Valaská

19. októbra - Medobranie: Poďakovanie za úrodu

Dolná Krupá, Medolandia