V Slovenskom raji začína rekonštrukcia hrádze jazera Blajzloch

16.10.2024 | Košický kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke jazero Blajzloch. Hrabušice 3. novembra 2020. FOTO TASR – Milan Kapusta

Hrabušice 15. októbra (TASR) - V Národnom parku (NP) Slovenský raj sa od stredy začínajú práce na rekonštrukcii hrádze jazera Blajzloch. Pozemkové spoločenstvo Bývalý urbariát Hrabušice získalo na projekt obnovy z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) približne 75.000 eur. Predseda spoločenstva Marcel Slivka pre TASR potvrdil, že v stredu oficiálne odovzdali stavenisko zhotoviteľovi. Práce potrvajú približne do apríla budúceho roka.

Okrem rekonštrukcie havarijného stavu telesa hrádze, ktorá bola uvedená do prevádzky ešte v roku 1966, sa jazero vyčistí aj od nánosov. Jazierko je podľa Slivku za 50 rokov značne zanesené. "Najprv sa vyčistí okolie hrádze od nánosov bahna, potom sa vyčistí aj celá hrádza. Existujúci múr ostane zachovaný, pretože základ je dobrý. Na múr sa bude následne dávať hydroizolačný betón s hrúbkou 30 centimetrov, aby hrádza nepresakovala. Práve to bol najväčší problém, pretože voda sa dostávala do základového múru, mrzla a vplyvom toho hrádza praskala," priblížil Slivka. Vodu z hrádze vypustili už skôr, samotné betonárske práce by chceli stihnúť zrealizovať v najbližších týždňoch a počas zimy sa bude čistiť samotné jazero.

Teleso hrádze je vo vlastníctve štátu a všetky pozemky okolo vlastní spoločenstvo. Dlhodobo tam bol havarijný stav, hrádzu a vodný tok si preto spoločenstvo vzalo do nájmu a zapojilo sa do výzvy PPA. "Táto lokalita je veľmi navštevovaná a obľúbená aj u miestnych ľudí, je to aj taká naša srdcová záležitosť, projekt preto realizujeme naozaj nezištne a vo verejnom záujme, aby sa to zachovalo aj pre ďalšie generácie," upozornil Slivka.

Riaditeľ Správy NP Slovenský raj Tomáš Dražil objasnil, že lokalita je vzácna najmä pre vodné biotopy, ktoré sa v jazere vyskytujú. "Je to jedna z mála takýchto lokalít v Slovenskom raji, svojím spôsobom je najvýznamnejšia v rozložení vodných biotopov, to je rastlinstvo, ktoré sa nachádza pod hladinou," vysvetlil s tým, že čistenie by malo byť pravidelné, aby sa zamedzilo hromadeniu naplavenín.

Blajzloch je malá vodná nádrž v západnej časti Slovenského raja, ktorá sa nachádza na konci doliny rovnakého názvu. Od obce Hrabušice je vzdialená približne 15 minút autom a dostupná je aj z druhej strany cez Kopanec.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok