Historický vláčik Korýtko prepravil počas letnej sezóny 7100 ľudí 
Legendárna železnica sa po neuveriteľných štyridsiatich rokoch opäť zaskvela.

11.09.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Historický vláčik Korýtko prepravil počas uplynulej letnej sezóny po časti zachovanej trate, ktorá v minulosti spájala Ružomberok so známymi kúpeľmi v Korytnici, 7100 ľudí. TASR o tom informovala manažérka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov Katarína Šarafínová.

 Doplnila, že legendárna železnica, ktorá po zrušení v roku 1974 ostala len v srdciach a spomienkach Ružomberčanov a vtedajších návštevníkoch mesta, sa po neuveriteľných štyridsiatich rokoch opäť zaskvela a naplno ukázala svoj potenciál.

 "Historický vláčik Korýtko na takmer trojkilometrovej trati prepravil 5600 platiacich návštevníkov, pričom prevádzka v lete bola len vo víkendovom režime. Navyše v rámci mimoriadnej jazdy počas podujatia Korýtkofest, v prvej polovici júna 2018, to bolo ešte ďalších 1500 osôb. Číslo 7100 cestujúcich nám ukázalo, že sa v Ružomberku rodí zaujímavá atrakcia, ktorá láka do tejto časti dolného Liptova dovolenkárov," povedal Vavrinec Kendera, jeden z nadšencov, vďaka ktorým vláčik ožil.

V posledných rokoch zaznamenáva najväčší nárast návštevnosti na Liptove práve Ružomberok a okolie. "Má potenciál rásť aj ďalej a som rada, že postupnými krokmi sa nám darí oživovať aj túto časť Liptova. Čutkovská a Hrabovská dolina, spolu s čoraz obľúbenejšou Revúckou dolinou, lákajú stále viac turistov. Či už na výlety, aktívnu turistiku, alebo cyklistiku a pritom sú v bezprostrednej blízkosti mesta," povedala Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice.

Projekt bol podľa Šarafínovej ukážkou skvelej spolupráce miestnych, pre vec zapálených ľudí a mesta Ružomberok s OOCR Región Liptov. "Iniciátorom projektu a oblastnej organizácii sa zhruba za pol roka podarilo vymyslieť projekt Korýtko - vlakom a bicyklom a spustiť prevádzku. Historický vláčik pozostával z motorového vozňa s kapacitou 48 miest na sedenie a nákladného vozňa, ktorý bol prispôsobený na prepravu bicyklov. V rámci projektu aktivisti vybudovali koncovú stanicu Zápalkáreň, kde sa upravil priestor a osadil kontajner, kde počas letnej sezóny fungovala aj požičovňa bicyklov," uviedla manažérka OOCR.

"Bez nadšencov Miroslava Klímu, Tomáša Štreita, Martina Baníka a Vavrinca Kenderu by sme dnes úspešne nehodnotili letnú prevádzku novej liptovskej atrakcie. Som rada, že sme mohli byť súčasťou tohto projektu a veľmi mu verím. Urobíme všetko pre to, aby sme budúce leto opäť mohli vláčik prevádzkovať a pevne dúfam, že sa nám podarí doplniť koncovú stanicu aj o doplnkové služby, napríklad gastro ponuku," povedala riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková.

"Motoráčik" by sa podľa ďalšieho nadšenca Miroslava Klímu mohol ukázať v Ružomberku aj začiatkom decembra na Mikuláša a potešiť tak nielen deti. "Zároveň veríme, že Korýtko môže svoj príbeh v budúcom roku písať ešte ďalej, či už sprievodným programom, alebo aj zlepšením kvality služieb v koncovej stanici a prepraviť za sezónu ešte viac cestujúcich. Víziu máme a chceme tento projekt ďalej rozvíjať," uzavrel Klíma.

Projekt Korýtko – vlakom a bicyklom realizuje s mestom Ružomberok a aktivistami OOCR Región Liptov a použila naň prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 20.900 eur.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol