V Turčianskych Tepliciach vysadili v uplynulom období desiatky stromov

10.10.2024 | Žilinský kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto. Archív TASR.

Turčianske Teplice 10. októbra (TASR) - Samospráva Turčianskych Teplíc v uplynulom období vysadila na území mesta desiatky stromov. V rôznych lokalitách pribudli javor mliečny, lipa malolistá či ginko dvojlaločné. Informovala o tom radnica na webe mesta.

Samospráva pripomenula, že si novými stromami plní povinnosti náhradnej výsadby. "Každý, kto žiada o výrub stromov a dostane súhlas orgánu ochrany prírody na ich výrub, je povinný zrealizovať primeranú náhradnú výsadbu stromov. Mesto si svoje povinnosti plnilo a stále plní," ozrejmila radnica.

Príkladom je podľa nej splnenie si povinnosti výsadby jedle bielej v tomto roku na detskom ihrisku na Ulici Izidora Žiaka v Turčianskom Michale.

V nedávnej minulosti mesto vysadilo desiatky stromov. Išlo napríklad o javor mliečny, lipu malolistú, ginko dvojlaločné, hloh obyčajný, brezu previsnutú a iné druhy drevín. "Prostredníctvom starostlivosti Technických služieb Turčianske Teplice o vysadené dreviny, hlavne ich polievaním počas letných horúčav, sa darí zabezpečiť, aby sa ujali a prežili," priblížila radnica.

Radnica pripomenula, že stromy svojou prítomnosťou v meste výrazne prispievajú k znižovaniu negatívnych vplyvov klimatickej zmeny. "Znižujú vplyv extrémnych horúčav svojím tieňom a výparom, zachytávajú dažďové zrážky svojimi korunami, takže neodtečú všetky ihneď do kanalizácie, zachytávajú prach a vytvárajú estetické prostredie pre návštevníkov a obyvateľov mesta. Je dôležité stromy chrániť a pomáhať ich prežitiu aj vlastnou iniciatívou, napríklad ich zalievaním počas letných horúčav," dodala samospráva.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok