Nová Ves nad Žitavou: Socha Panny Márie Kráľovnej zo Studničky potrebuje obnovu

10.10.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Nová Ves nad Žitavou 9. októbra (TASR) - Farnosť Nová Ves nad Žitavou - Slepčany v okrese Nitra chce zrekonštruovať sochu Panny Márie Kráľovnej, umiestnenej na Studničke. Zároveň chce obstarať aj novú sochu Panny Márie, ktorá by bola inštalovaná v jaskynke v centre pútnického areálu. Realizáciu zámeru môžu podporiť veriaci či priaznivci Studničky, farnosť na tento účel zriadila transparentný účet. Cieľová suma je 22.000 eur, informovala farnosť.

Socha Panny Márie Kráľovnej bola v areáli Studničky inštalovaná už pred vyše štvrťstoročím. Jej aktuálny stav si vyžaduje rekonštrukciu, preto bola socha z podstavca zdemontovaná. "Jej rekonštrukcia i obstaranie novej sochy bude stáť nemalé prostriedky," potvrdila farnosť.

Pútnický areál Studnička je zasvätený Panne Márii Kráľovnej, ktorej sviatok pripadá na 22. augusta. V tento deň sa tu stretávajú každoročne pútnici z celého Slovenska. Totalitný režim púte k Studničke zakázal organizovať, veriaci však miesto naďalej tajne navštevovali. Po revolúcii v roku 1989 sa začalo s oživovaním zanedbaného areálu. Od roku 1996 je Studnička zaznačená na mape mariánskych pútnických miest Slovenskej republiky.

Súčasťou Studničky je prameň. Putujú k nemu tisícky ľudí, ktorí veria v zázračnú moc vody z tohto prameňa. Podľa legendy sa tu v roku 1860 zjavila miestnemu pastierovi oviec postava panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V druhej ruke držala paličku a dotýkala sa ňou zeme na mieste, kde začala vyvierať voda. Pastierovi povedala, že prameň bude liečivý, no pomáhať bude len tým, ktorí uveria v jeho liečivú silu. V blízkosti prameňa bol najskôr postavený drevený stĺp so soškou Panny Márie, neskôr bola soška uložená v malej kaplnke.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok