Žarnovica: Poslanci zvýšili poplatky v školách a školských jedálňach

včera 08:22 | Banskobystrický kraj | Autor: t

Ilustračné foto. Archív TASR.

Žarnovica 26. septembra (TASR) - V Žarnovici sa od 4. októbra zvyšujú poplatky v materskej škole, poplatky za štúdium na základnej umeleckej škole (ZUŠ), v centre voľného času (CVČ) a školské obedy. Podľa primátorky Aleny Kazimírovej je dôvodom zvyšovania poplatkov najmä rast cien energií, rastúca inflácia a legislatívne zmeny

Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o určení výšky príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách, v školských výchovno-vzdelávacích zariadeniach a v školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žarnovica, ktoré navýšenie poplatkov prináša, odsúhlasili poslanci na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

"Mesto Žarnovica ako zriaďovateľ škôl, školských výchovno-vzdelávacích zariadení a školských jedální po konzultácii s riaditeľkami zariadení a s vedúcimi školských jedální navrhlo zmeniť výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s ich činnosťou, v súlade s uvedenými legislatívnymi predpismi z dôvodu rastu cien energií, rastúcej inflácie a legislatívnych zmien," konštatovala Kazimírová s tým, že tieto skutočnosti v značnej miere ovplyvňujú výšku prevádzkových nákladov jednotlivých zariadení.

Zmeny, ktoré nové VZN prináša, sa týkajú mesačného príspevku na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole, ktorý sa zvyšuje z 19 na 22 eur. Zvyšuje sa tiež príspevok na štúdium v ZUŠ, a to o dve eurá, poplatky v CVČ v jednotlivých útvaroch o päť eur. Rodičia si priplatia i v prípade školských obedov, paušálny mesačný príspevok pre žiaka a dieťa na režijné náklady zvýšila samospráva o jedno euro.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

27. septembra - Spomienka na výročie výstavby zvonice

150. výročie kultúrno-historickej pamiatky Zvonička v Novej Bani.

27. septembra - Zemplínsky festival duchov a strašidiel

Michalovce, michalovský kaštieľ, areál

28. – 29. septembra - Dožinky na hrade Červený Kameň

Častá, hrad