Trnava: Od pondelka sa zmenia názvy niektorých autobusových zastávok v meste

25.09.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trnava 25. septembra (TASR) - Od pondelka 30. septembra sa v Trnave zmenia názvy niektorých autobusových zastávok. Zámerom je zjednodušiť orientáciu cestujúcim. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie mesta Trnava Zuzana Hrinková Siebenstichová s tým, že zmeny sú súčasťou optimalizácie mestskej dopravy.

Mnohé zastávky, ktoré sa nachádzajú blízko seba, sa zlúčia pod jeden názov, vzniknú tak prestupné body. "Napríklad, zastávky Prednádražie, Botanická a Prednádražie, G. Dusíka sa zjednocujú pod nový názov G. Dusíka, čím sa vytvorí jednoduchší prestupný uzol," doplnila.

Niektoré zastávky dostanú pomenovanie podľa bodov záujmu, ktoré sú cieľom cestujúcich. Tiež podľa ulice, na ktorej sa nachádzajú. "Napríklad zastávka Študentská, ZŠ sa mení na Študentská. Premenované sú aj podľa najbližšej ulice k zastávke. Najvýraznejšia zmena názvu z tohto dôvodu je na zastávke T. Vansovej, žel. prejazd. Tá sa po novom volá Ovocná, ktorá je najbližšou ulicou k danej zastávke. Takto sa tiež mení názov zastávky Zelenečská II na Nevädzová," podotkla.

Doteraz mali zastávky na jednej ulici zdvojené názvy, čo zhoršovalo prehľadnosť. Existuje napríklad zastávka Š. Moyzesa aj Š. Moyzesa, Tibenský. "Po zmenách tá prvá ostáva v platnosti. Zastávka Š. Moyzesa, Tibenský sa zmení na zastávku Slovenská," dodala. Ďalším zámerom bolo skrátenie názvov.

Novinkou bude aj zavedenie abecedných indexov. "Tieto indexy špecifikujú nielen polohu zastávky, ale aj smer jazdy linky, čo cestujúcim uľahčí orientáciu, najmä v prestupných bodoch," spresnila Hrinková Siebenstichová. Zastávky smerujúce do centra mesta alebo na železničnú stanicu budú označené písmenom A. Opačný smer dostane písmeno B. Ak sú pod spoločným názvom viac ako dve zastávky, index pokračuje ďalšími písmenami C a D.



 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok