Hrad Matúša Čáka privítal stotisíceho návštevníka 
Počet návštevníkov kultúrnej pamiatky každý rok narastá.

10.09.2018 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Trenčiansky hrad privítal svojho tohtoročného stotisíceho návštevníka. Rodina z Ukrajiny prekročila jeho brány počas posledného augustového víkendu. Magickú hranicu sa pamiatke počas tohto leta podarilo prekonať o dva dni skôr, ako tomu bolo v uplynulom roku, informoval Ľubomír Bobák z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). 

"Návštevnosť pamiatky každoročne narastá. Tohtoročné štatistiky sú viac ako prívetivé. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka si na hrad Matúša Čáka našlo cestu približne 57.000 turistov a už na konci augusta prekročil brány hradu návštevník s poradovým číslom 100.000," uviedol Bobák. Len za obdobie letných prázdnin si tak Trenčiansky hrad podľa neho prišlo pozrieť asi 43.000 ľudí. 

"Veľmi nás teší, že i napriek sťaženým podmienkam, ktoré pretrvávali od začiatku roka na námestí a posledný mesiac na hrade, si k nám turisti našli cestu," uviedol Peter Martinisko, riaditeľ Trenčianskeho múzea, ktoré je správcom hradu. 
Číslo 100.000 mala na vstupenke na hrad rodina z Ukrajiny, ktorá prišla navštíviť krajské mesto Trenčín počas ich sviatku. Minulý rok bol stotisícim návštevníkom Slovák, v roku 2016 zas občan Českej republiky.

"Hoci u nás momentálne prebiehajú stavebné úpravy a rekonštrukcia administratívnej budovy, návštevníci sa obávať nemusia. Trenčiansky hrad je prístupný v nezmenenom prevádzkovom režime," dodal Martinisko. 

Okrem prác na tzv. skleníku, ktorý by už koncom roka mal návštevníkov hradu privítať ako vynovený a reprezentatívny priestor, prejde zmenou aj južná časť hradieb. Vybudovanie nového vstupu so samostatnou pokladňou tak uľahčí prístup na Trenčiansky hrad tým, ktorí sa rozhodnú pre návštevu od Čerešňového sadu z lesoparku Brezina, pripomenul Bobák. 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice