Jesenné násady začne SRZ distribuovať začiatkom októbra, kaprov je dostatok

včera 10:13 | Žilinský kraj | Autor: M.Podmaník

Žilina 18. septembra (TASR) - Slovenský rybársky zväz (SRZ) - Rada Žilina začne s distribúciou jesennej násady kapra pre mestské a miestne rybárske organizácie na Slovensku začiatkom októbra. Rybárskym organizáciám dodajú 325.500 kilogramov kaprov. TASR o tom informoval vedúci odboru výroby násad SRZ - Rady Ján Gulas.

"S distribúciou začíname 4. októbra pre zníženie rizika záplav a z dôvodu možného výrazného oteplenia, ktoré mesiac september často prináša. Celkové zarybnenie kaprom predstavuje 567.800 kilogramov, z čoho 352.500 kilogramov kapra skončí v revíroch základných organizácií, zvyšné ryby pôjdu do revírov Rady SRZ," doplnil Gulas.

Ako dodal, SRZ je najväčším chovateľom rýb na Slovensku aj najväčším dodávateľom násad. Mestské a miestne organizácie môžu nakupovať násady aj od iných chovateľov na Slovensku, niektoré organizácie na západe a juhu Slovenska odoberajú násady aj z Čiech a Maďarska.

V súvislosti s katastrofálnymi záplavami v Českej republike došlo v niektorých prípadoch k výpadku dodávok násady pre slovenských odberateľov. SRZ - Rada je podľa Gulasa schopná výpadky doplniť.

"SRZ - Rada vzhľadom na zvýšenú produkciu v roku 2024 dokáže pokryť všetky požiadavky základných organizácií aj v prípade, že doobjednajú násady kapra na poslednú chvíľu. Vzhľadom na fakt, že s výlovmi začíname až začiatkom mesiaca október, stále prijímame mimoriadne objednávky," uzavrel Gulas.