Samosprávy v Nitrianskom kraji sa pripravujú na príchod silných dažďov

pred 6 dňami | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Nitra 12. septembra (TASR) - Mestá, ale aj organizátori kultúrnych podujatí v Nitrianskom kraji sa pripravujú na prichádzajúce daždivé počasie. Viaceré samosprávy už pre verejnosť vydali usmernenia ako zvládnuť očakávanú vlnu nepriaznivého počasia.

Nitriansky primátor Marek Hattas uviedol, že krízový štáb mesta sa už pripravuje na vlnu výdatných dažďov. "Pršať začalo už vo štvrtok, najsilnejšie zrážky majú byť v piatok. Je dôležité, aby sme boli pripravení na možné riziká spojené so záplavami a prívalovými dažďami," uviedol primátor. Mesto zároveň zverejnilo odporúčania, podľa ktorých by sa obyvatelia mali na výdatné dažde pripraviť.

S opatreniami začala aj komárňanská radnica. Ako informovala, mestská spoločnosť KOMVak zintenzívnila práce na čistení kanalizačnej siete, ktorú pripravuje na možné prívalové dažde. "Kontrolujú sa retenčné nádrže, prívalové čerpadlá, dažďové rigoly, čerpacie stanice a hlavne dažďové vpusty. Spoločnosť žiada obyvateľov, aby skontrolovali vpusty aj na svojich uliciach. Ak sa do nich dostalo lístie alebo iné nečistoty, je potrebné ich odstrániť," uviedlo mesto Komárno.

Na výdatné zrážky sa pripravujú aj mestá Vráble a Topoľčany. "Na základe predpovede počasia na najbližšie dni aj aktuálnych informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu bude záver kultúrneho leta aj náhradný program v Dome kultúry zrušený," informovala topoľčianska radnica na sociálnych sieťach.

Predpoveď daždivého počasia ovplyvnila aj viaceré kultúrne a športové podujatia. Organizátori už napríklad informovali o zrušení koncertu zoskupenia La Goia, ktorý sa mal konať vo štvrtok večer na Nitrianskom hrade.

"Nový termín je 7. decembra v synagóge," uviedli na sociálnej sieti. Zrušené je aj slávnostné otvorenie novej pumptrackovej dráhy v Nitre, ktorá mala byť po prvýkrát sprístupnená verejnosti v sobotu 14. septembra. Ako informoval Nitriansky samosprávny kraj (NSK), pre nepriaznivé počasie sa podujatie presúva na náhradný termín. "O dátume budeme včas informovať," doplnil NSK.