Vláda rozhodla o zrušení úloh, ktoré mali riešiť kvalitu ovzdušia v Jelšave

04.09.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke historické centrum mesta Jelšava 24. apríla 2023. FOTO TASR - Lukáš Mužla.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Vláda rozhodla o zrušení úloh, ktoré mali riešiť havarijný stav kvality ovzdušia v meste Jelšava. Úlohy spočívali vo výmene nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v problematických domácnostiach a vybudovaní linky na výrobu kvalitného paliva. Zámer reagoval na rozsudok Súdneho dvora Európskej únie z roku 2023.

"Zrušenie tejto úlohy Ministerstvo financií SR odôvodnilo tým, že vyčlenené finančné prostriedky štátneho rozpočtu na rok 2024 na tento účel nie sú rozpočtované v rozpočte kapitoly Všeobecná pokladničná správa osobitne alokované výdavky a absentujú informácie ku kvantifikácii výdavkov a k časovému harmonogramu ich použitia," vysvetlilo ministerstvo životného prostredia v materiáli. Zároveň tvrdí, že riešenie má priniesť výzva na rekonštrukciu domov z plánu obnovy určená pre Košický a Banskobystrický kraj.

Na príprave projektu mesto Jelšava pracovalo viac ako rok, na riešenie havarijného stavu kvality ovzdušia v meste malo ísť z Environmentálneho fondu 3,15 milióna eur. Žiadosť o poskytnutie financií v rámci výzvy vyhlásenej envirorezortom samospráva podala koncom vlaňajšieho roka, návrh riešenia schválila v decembri 2023 aj vláda. Odobrený návrh riešenia havarijného stavu kvality ovzdušia v Jelšave spočíval vo výmene nevyhovujúcich vykurovacích zariadení v približne 100 domácnostiach. Vybudovaná mala byť aj výrobná linka na zabezpečenie kvalitného paliva pre domácnosti, ktorú by prevádzkoval mestský sociálny podnik.

K finálnemu podpisu ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), ktorý by projekt odštartoval, však nedošlo. Samosprávu rozhodnutie mrzí a obáva sa, že alternatívne riešenie neprinesie rovnaké výsledky.

Mesto Jelšava a okolité obce majú dlhodobý problém so smogovou situáciou v dôsledku vysokej koncentrácie prachových častíc PM10 v ovzduší, a to najmä počas zimných mesiacov. Príčinou je najmä geografická poloha mesta, vykurovanie domácností tuhým palivom či priemysel.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok