Festival Kinobus prinesie premietanie filmov do starých kín na hornej Nitre

03.09.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Partizánske 3. septembra (TASR) - Festival Kinobus po štvorročnej pauze opäť prinesie premietanie filmov v klasických kinosálach a exkurzie na netradičné miesta. Podujatie potrvá od 5. do 8. septembra a tento rok sa presunie na hornú Nitru, do Partizánskeho, Zemianskych Kostolian (okres Prievidza), Kovariec a Prašíc (obe okres Topoľčany), návštevníkov prevedie témou Luhy a Háje. TASR o tom za festival informovala Barbora Németh.

"Kinobus je hravá akcia, ktorá cez staré kiná objavuje každý rok iný región Slovenska. Staré, dnes už väčšinou nefunkčné kiná totižto skrývajú množstvo spomienok, nádejí, lások, mladíckych očakávaní a snov. Takto im aspoň na chvíľu vraciame život," uviedol riaditeľ festivalu Martin Krištof.

Účastníci budú môcť zblízka nazrieť do výroby topánok, pre ktorú je typická hustá sieť koženárskych lúhov, navštívia čistiareň odpadových vôd, skúsia si prácu tvorby fotografií cez rôzne chemické procesy a napokon zažijú háje v podobe Duchonky a Salaša.

"Aj keď sa festival vydáva do veľmi industrializovaného regiónu, kiná si tu pomenovali podľa najbližších vrchov a prírodných dominánt - kino Vtáčnik v Zemianskych Kostoľanoch fungovalo od roku 1973 skoro až do úplného konca éry klasických filmov, čiže roku 2012. Kino Tribeč v Kovarciach postavili rok po kine Vtáčnik a taktiež premietalo do samého konca," priblížil Krištof.

V oboch kinách podľa neho opravili staré premietacie stroje a väčšina filmov tak bude premietnutá z dnes už nostalgického analógového formátu. "Filmy budú aj o chémii, ktorá nahrádza prírodu. Alebo prírode, ktorá, našťastie, už dokáže nahradiť chémiu," doplnil.

Program v kinách ponúkne klasické filmy ako Vesničko má středisková, Záhrada, Votrelec či E.T. Mimozemšťan, ale premietne aj menej známe snímky, ktoré sa viažu k téme ročníka a k navštívenému regiónu, ako Nová šichta či BAŤAstories.

Festival vznikol s podporou Fondu na podporu umenia a Nadácie SPP.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

25. októbra - Otvorenie športového areálu Sokolské ihrisko

Kremnica

25. októbra - Tekvicový festival

Bratislava, Ružinov

26. – 27. októbra - Strašidlá na Smolenickom zámku

Smolenice, zámok