SNP80: Prezident: Príkladom SNP by sa mali inšpirovať dnešné elity na Slovensku
Premiér: Hlavným posolstvom SNP bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier

30.08.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. FOTO TASR - Martin Baumann.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) - Príkladom Slovenského národného povstania (SNP) by sa mali inšpirovať všetky dnešné spoločenské a politické elity na Slovensku. Prezident SR Peter Pellegrini to zdôraznil počas príhovoru v rámci osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici. Podčiarkol, že naši predkovia prekonali názorové rozdiely a začali doslova s vysťahovaním fašizmu z nášho územia. Poukázal aj na to, že nenávisť a názorové múry v súčasnosti rozdeľujú spoločnosť.

Prezident SR vyzdvihol odvahu, ľudskú statočnosť a schopnosť účastníkov SNP prinášať obete pre slovenský národ. "Ctím si vás za vašu vnútornú silu, oddanosť vlasti a rešpekt k hodnote slobody, ktorú ste bránili spolu s predstaviteľmi iných národov v boji proti ideológii zla a nenávisti," povedal. Povstanie podľa neho potvrdilo, aká silná a nezlomná bola túžba slovenského národa po slobode. Zdôraznil slová ako hrdosť, sebavedomie, rešpekt a uznanie.

Doplnil, že pri pohľade na účastníkov SNP si uvedomuje morálny záväzok napĺňať ich historický odkaz. "Prichádza čas, keď musíme my všetci prevziať z ich rúk pomyselnú pochodeň statočnosti a slobody. Preto nikdy nedovoľme prekrúcanie našich dejín. Nikdy nedovoľme, aby nenávisť nadobro ovládla slovenskú spoločnosť. A nikdy nedovoľme, aby sa niekedy opakoval Ostrý Grúň, Kľak alebo Kalište," podotkol s tým, že oslavy SNP musia mať vždy celonárodný charakter.

Na snímke vojnový veterán počas centrálnych osláv 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. FOTO TASR - Martin Baumann.

Vyzdvihol, že viacerí pamätníci neskôr vo svojich svedectvách zdôrazňovali, že necítili nenávisť - a to napriek všetkým hrôzam, ktoré zažili na bojiskách či v koncentračných táboroch. "Je to silné posolstvo pre nás všetkých, aby sme sa nedali strhnúť k nenávisti," povedal. Podľa prezidenta na ňu nemáme ani ten najmenší dôvod. "Akokoľvek vážne môžu byť naše starosti, akokoľvek zásadný nesúhlas cítime s tým-ktorým politikom alebo jeho krokmi, v porovnaní s hrôzami vojny sú naše dôvody a pohnútky na nenávisť doslova smiešne a nepodstatné," dodal s tým, že nenávisť nie je cestou, po ktorej má Slovensko kráčať.

V príhovore poukázal aj na to, že priamo za východnou hranicou SR umierajú ľudia vo vojne, a preto si dnes oveľa viac ako inokedy uvedomujeme význam a hodnotu slova mier. "Pri pohľade na utrpenie a hrdinstvo účastníkov Slovenského národného povstania je našou povinnosťou urobiť všetko pre to, aby sa európsky kontinent opäť stal priestorom mieru, spolupráce a pokoja," apeloval. Prezident hovoril aj o vyslaní jasného signálu, že nedovolíme, aby sa dejiny opakovali v ich tragickej podobe. "Že nedovolíme, aby sa prepisovala história a vrahovia sa stali idolmi nastupujúcej mládeže," doplnil.

Jedna generácia politikov v minulosti zlyhala a prinieslo to množstvo utrpenia národom v celej Európe. Túto chybu už podľa Pellegriniho nikdy nesmieme zopakovať. "A preto vždy pozorne počúvajme a rozvíjajme odkaz tých, ktorí si hrôzy vojny ešte pamätajú. A buďme aj dnes pripravení svoju slobodu brániť," zdôraznil. Vyjadril potešenie, že v Banskej Bystrici zloží prísahu vyše 500 nových profesionálnych vojakov.

Premiér: Hlavným posolstvom SNP bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas prejavu na centrálnych oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo štvrtok 29. augusta 2024. FOTO TASR - Martin Baumann.

Banská Bystrica 29. augusta (TASR) - Hlavným posolstvom Slovenského národného povstania (SNP) bolo ukončiť vojnu a nastoliť mier. Povstanie zároveň ukončilo éru malosti a pasivity slovenského národa. Predseda vlády SR a Smeru-SD Robert Fico to povedal v príhovore počas štvrtkových osláv 80. výročia SNP v Banskej Bystrici.

"Máme právo žiadať aj odtadiaľto z Banskej Bystrice do celého sveta mier. Máme právo povedať, že sme krajina, ktorá chce spolupracovať s každým, kto si predstavuje mierové spolunažívanie, s každým, kto si nás bude vážiť, s každým, kto bude rešpektovať naše princípy a naše historické pravidlá," zdôraznil predseda vlády s tým, že sa nesmie opakovať, aby vládni politici neumožnili verejnosti účasť na oslavách SNP.

Medzinárodný poriadok sa podľa Fica v súčasnosti zmenil na krutý súboj bez akýchkoľvek pravidiel. "Musíme nastoliť nový medzinárodný poriadok a urobiť všetko pre to, aby nasledujúcich 50 rokov na celom svete bol mier," povedal.

Podľa premiéra sa prekračujú červené čiary, ktoré boli nastavené počas studenej vojny. "Červené čiary, ktoré sa nielen rešpektovali v minulosti, ale aj červené čiary, ktoré boli vymožiteľné rôznymi medzinárodnými prostriedkami. Je nebezpečné, že sme dnes svedkami možnej globálnej konfrontácie," podotkol. Kritizoval, že ak má niekto suverénny alebo sebavedomý názor, tak je okamžite tento názor potláčaný.