SNP80: Železničný viadukt v Hanušovciach nad Topľou bol počas SNP strategický

26.08.2024 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke pamätník Slovenského národného povstania v meste Hanušovce nad Topľou v okrese Vranou nad Topľou 1. augusta 2024. FOTO TASR - Veronika Mihaliková.

Hanušovce nad Topľou 26. augusta (TASR) - Železničný viadukt v Hanušovciach nad Topľou bol počas Slovenského národného povstania (SNP) vážne poškodený partizánmi. Deštrukčnú akciu vykonala skupina Čapajev 23. augusta 1944. Na túto udalosť upozorňuje pamätník umiestnený pri jeho najvyššom pilieri. Historik Ondrej Glod z Krajského múzea v Prešove, pôsobiaci v hanušovskom kaštieli a archeoparku, pre TASR uviedol, že pamätnú tabuľu odhalili pri príležitosti 40. výročia SNP.

Podľa historika zohrávali Hanušovce nad Topľou počas druhej svetovej vojny významnú úlohu v regionálnom živote. "Hanušovce boli prirodzeným dopravným uzlom na rozhraní Šariša a Zemplína a v roku 1943 prezident Jozef Tiso otvoril železničnú trať Prešov - Hanušovce - Vranov - Strážske, na ktorej sa nachádza aj tento viadukt," vysvetlil Glod.

Viadukt sa stal strategickým bodom, ktorý partizánska skupina Čapajev, operujúca v lesoch nad Hanušovcami, počas SNP v auguste 1944 poškodila na viacerých miestach. "Poškodenie mosta bolo súčasťou snahy narušiť zásobovacie trasy nemeckých jednotiek na východnom fronte," dodal Glod. Partizáni tiež prerušili telegrafné vedenie a poškodili časť mostnej konštrukcie výbuchmi náloží.

V dôsledku týchto udalostí bola časť obyvateľov Hanušoviec evakuovaná do Slanských vrchov a lesov pri obci Matiaška. Nemecké jednotky ako odplatu za podporu partizánov zo strany miestnych obyvateľov vypálili viacero okolitých dedín. "Slovenské národné povstanie zasiahlo Hanušovce nad Topľou intenzívne, mnoho domov bolo zničených alebo vážne poškodených," konštatoval Glod.

Počas bojov v okolí Hanušoviec dochádzalo k prudkým stretnutiam medzi partizánmi a nemeckou armádou, ktorá v septembri 1944 zaujala pozície v regióne. Poškodený viadukt bol napokon nemeckým wehrmachtom zničený.

Primátor Hanušoviec nad Topľou Štefan Straka zdôraznil, že mesto sa aktívne podieľa na organizácii podujatí, ktoré majú za cieľ uchovať pamiatku hrdinov SNP.

"Tieto osobnosti si pripomíname nielen v auguste, ale aj počas roka, napríklad počas behu Kukorelliho, ktorý sa koná pravidelne v máji," dodal primátor. Beh Kukorelliho, venovaný partizánskemu veliteľovi, je jedným z hlavných podujatí pre všetky vekové kategórie. "Organizujeme aj iné kultúrne a spoločenské podujatia, ktoré majú priblížiť mladším generáciám udalosti spred 80 rokov," vysvetlil Straka.

V Hanušovciach nad Topľou sa nachádza niekoľko pamätníkov venovaných SNP. "Hlavný pamätník však máme v centre mesta, kde sa pravidelne konajú spomienkové akcie, tento rok slávnostne odhalíme aj busty Ivana Kononoviča Baľutu a Ľudovíta Kukorelliho, " uzavrel primátor.