Handlová: Regionálne oslavy Dňa baníkov sa ponesú v duchu baníckych tradícií

22.08.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: TASR

Handlová 22. augusta (TASR) - Tohtoročné Regionálne oslavy Dňa baníkov v Handlovej sa ponesú v duchu baníckych tradícií. Súčasťou programu podujatia 30. a 31. augusta bude okrem tradičnej pietnej spomienky, baníckej omše a kultúrneho programu i odhalenie baníckych artefaktov a výstava. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Oslavy sa začnú 30. augusta o 13.00 h pietnou spomienkou a kladením vencov k Pamätníku banských nešťastí na cintoríne. Odtiaľ sa delegácie presunú na Námestie baníkov, kde o 15.00 h odhalia banské artefakty a predstavia výstavu Farebné baníctvo inštalovanú na dome kultúry. O 17.30 h sa v Kostole sv. Kataríny začne slávnostná svätá omša venovaná obetiam banských nešťastí.

"Počas celého dňa bude môcť verejnosť navštíviť Deň otvorených dverí v uhoľnej expozícii Slovenského banského múzea. Na Námestí baníkov a Partizánskej ulici bude od 10.00 h spustený jarmočný remeselný predaj a stánky s občerstvením," doplnila Paulínyová. V kultúrnom programe sa podľa nej predstaví spevácky zbor Artanno, Beckovské Xichty, Kortina, Iné Kafe a Moja reč.

Jarmok bude v meste pokračovať aj 31. augusta, pre turistov organizátori pripravili v tento deň i Banícku špacírku, navštíviť budú môcť i banské múzeum. Program na námestí sa začne detskými rozprávkami a neskôr sa v ňom predstaví Oravia - Deep Purple revival band, La Soleada latino show, Bon Jovi Revival LIVEband.SK, Mafia Corner a Dora.