Výstava v Tihányiovskom kaštieli sa rozrastá o kaktusy a sukulenty

13.08.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke Tihányovský kaštieľ v Banskej Bystrici 11. decembra 2020. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) - Výstava Kvety podzemia a kvety púšte, ktorú v júni otvorilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici v priestoroch Tihányiovského kaštieľa, sa v auguste rozrastá o druhú časť, kaktusy a sukulenty. Pri tejto príležitosti sa v kaštieli v utorok (13. 8.) o 15.00 h uskutoční prednáška Mexiko nielen o kaktusoch s hosťom Milanom Krpelanom. TASR o tom v pondelok informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

"Zámerom výstavy je prepojenie živej a neživej prírody prostredníctvom estetických minerálov z fondu SSM a zbierkou živých kaktusov a sukulentov. Minerály a kaktusy majú toho veľa spoločného. Človeka ohromia krásou farebných krištáľov, farebných rozkvitnutých kvetov či nevšednými tvarmi. Zberatelia kaktusov a minerálov budujú svoje zbierky celý život," priblížila kurátorka výstavy Lucia Hrčková.

SSM vlastní hodnotné mineralogické zbierky. Z celej anorganickej zbierky, ktorá pozostáva z 9000 kusov predmetov, tvoria najväčšiu časť práve minerály. Na výstave návštevník uvidí len nepatrnú časť krásy vytvorenej samotnou prírodou po dobu miliónov rokov. Okrem mineralogických vzoriek je doplnená tiež o fotografie vybraných minerálov v spolupráci s Banskobystrickým geoparkom.

Prostredníctvom kaktusov a sukulentov zo súkromných zbierok členov Klubu kaktusárov pri Arboréte Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene spozná návštevník rôznorodosť a krásu týchto pichľavých rastlín. Rozdelené sú podľa miesta ich prirodzeného výskytu na rôznych kontinentoch sveta," doplnila kurátorka výstavy Jaroslava Bobáková.

Výstava minerálov a kaktusov so sukulentmi potrvá do 8. septembra.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie