Ždiar: Začínajú sa Goralské folklórne slávnosti, doprava bude zhustená

09.08.2024 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Ždiar 9. augusta (TASR) - V Bachledovej doline neďaleko obce Ždiar sa v piatok začínajú Goralské folklórne slávnosti. Zuzana Kuchtová z Bachledka Ski & Sun informovala, že trojdňové podujatie prepája goralskú kultúru, tradičné remeslá s vystúpeniami moderných kapiel. Polícia v tejto súvislosti upozorňuje, že počas organizácie festivalu treba rátať so zhustenou dopravou.

Do Bachledovej doliny zavíta IMT Smile, Lúčnica, Kristína & Sokoly, Štefan Štec, či Cimbalkovo a pre deti je pripravené vystúpenie Mira Jaroša. "Remeslá a kultúra prinesú pohľad do histórie, zvykov a tradícií tejto čarovnej slovenskej kultúry. Návštevníci uvidia kone, kováčstvo, šindliarstvo, pradenie z ľanu, výrobu ždiarskeho 'serdoku', kožených zápästkov, čipkovanie či šikovných rezbárov, ktorí tvoria veľké sochy z dreva," vymenovala Kuchtová.

Na 28. ročníku slávností sa predstavia aj tradiční goralskí umelci. V nedeľu (11. 8.) sa uskutoční aj svätá omša. Diváci budú môcť na podujatí zažiť aj rezbárske sympózium - vyrezávanie goralských symbolov a prírody z dreva. "K slamenému, štyri metre vysokému Goralovi a Goralke, ktorých vytvorili počas minulých ročníkov, pribudnú deti, malé Goralčatá," dodala Kuchtová.

Polícia v súvislosti s organizáciou podujatia žiada účastníkov cestnej premávky pri presune do miesta konania podujatia o zvýšenú opatrnosť, trpezlivosť a dôsledné dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. To podľa polície prispeje k samotnej plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky. Taktiež vyzýva návštevníkov, aby si dali pozor na svoje cennosti a zabezpečili svoje zariaden

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie