Košice: Nad jazerom budú odstraňovať sinice
Kúpanie sa a rybolov budú zakázané.

31.07.2024 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke vpravo špeciálne plavidlo počas čerpania látky z cisterny na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Košice, 8. júla 2020. FOTO TASR – František Iván.

Košice 30. júla (TASR) - Kúpanie aj rybolov na prírodnom kúpalisku na košickom sídlisku Nad jazerom bude v stredu (31. 7.) od rána do 18.00 h zakázaný. Dôvodom je pohyb plavidiel a aplikovanie špeciálnych prípravkov v súvislosti s odstraňovaním nebezpečných siníc. Informuje o tom mesto Košice na svojej webovej stránke.

Pracovníci brnianskej spoločnosti budú do vody aplikovať prípravky bakteriálnych zmesí spolu s vodnou zmesou oxidovaných huminových látok, čo má urýchliť naštartovanie a obnovu biologickej rovnováhy ekosystému vo vode. Sinice by tak mali klesnúť ku dnu, mimo dosahu fotosynteticky aktívneho žiarenia, a malo by dôjsť k ich pozvoľnému rozkladu.

Mesto pokračuje v odstraňovaní nebezpečných siníc v rekreačnej lokalite v mestskej časti Nad jazerom už desiaty rok. "Dôvodom každoročných aplikácií prípravkov je obnova biologickej rovnováhy jazera a znižovanie množstva siníc. Ak by sa opätovne premnožili, hygienici by na jazere museli zakázať kúpanie," uvádza magistrát.

Pripomína, že momentálne Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Košiciach na základe pravidelného monitoringu kvality vody na kúpanie z dôvodu zvýšených hodnôt ukazovateľov ako cyanobaktérie a chlorofyl neodporúča kúpanie sa pre citlivé populačné skupiny, ako sú deti, alergici a osoby s oslabeným imunitným systémom. U dospelých zdravých osôb sa táto kvalita vody na kúpanie považuje za prípustnú.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

12. – 13. októbra - Bitka pri Lamači 1866

Rekonštrukcia historickej bitky Bratislava, Lamač

12. októbra - Jesenné putovanie po vinohradoch

Hlohovec

12. októbra - Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni

Modrý Kameň, Lipové námestie