V Záhrade spomienok sú kostrové pohreby oproti uloženiu urien v menšine

26.07.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke otvorenie prírodného cintorína Záhrada spomienok na cintoríne Zlatý potok vo Zvolene 10. októbra 2017. FOTO TASR - Branislav Račko

Zvolen 26. júla (TASR) - Na prírodnom cintoríne Záhrada spomienok vo Zvolene boli tento rok tri kostrové pohreby, stále sú však oproti uloženiu urien v menšine. TASR o tom informovala správkyňa záhrady Andrea Uherková s tým, že zvyšujúci sa záujem o kremáciu je celoslovenský trend a netýka sa iba prírodného cintorína.

Dodala, že úlohu zohráva okrem iného aj finančná stránka, keďže urnový pohreb je o niečo lacnejší. Prvý kostrový prírodný pohreb v záhrade bol v januári 2023 a po zvyšok roka taký nemali. Ďalší bol v januári tohto roka.

Podľa nej mávajú tradične najviac rozlúčok na jar. Potom je to na jeseň, v období pred Sviatkom všetkých svätých. V lete počas dovoleniek ich oslovuje menej klientov. Tento rok však majú niekoľko rozlúčok aj počas júla a augusta. Ozvali sa rodiny, ktoré sú počas roka vo svete a v lete sa spolu stretli na Slovensku. "Preto sa rozhodli naplánovať uloženie popola práve na tento čas," objasnila.

Ako ďalej uviedla, počet záujemcov o Záhradu spomienok sa v posledných rokoch pohybuje medzi 20 až 30 pozostalých rodín ročne. "Aj preto nás v blízkej dobe čaká jej ďalšie rozšírenie a tvorba nového záhona pre ukladanie urien," povedala. Okrem toho ich niekedy oslovia aj ľudia, ktorí si prajú areál využiť len ako obradný priestor. Telo alebo popol potom uložia na inom mieste.

Zvolenský prírodný cintorín je prvý na Slovensku a funguje od roku 2017. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa pochováva v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch či pri koreňoch stromov. Obrady poslednej rozlúčky môžu byť civilné, ako aj cirkevné a bývajú pod šírym nebom. Každé miesto s urnou je označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom. Klasické náhrobky, umelé kvety a ani kahance pri nich návštevníci nenájdu.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod