Považská Bystrica: Letné mesiace využilo mesto na rekonštrukciu viacerých škôlok

24.07.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Považská Bystrica 24. júla (TASR) - Letné mesiace využila samospráva Považskej Bystrice i na rekonštrukcie viacerých predškolských zariadení. Investície sú menšieho i väčšieho rozsahu, radnica ich financuje z vlastných a mimorozpočtových zdrojov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

K rekonštrukcii pristúpilo mesto v materskej škole (MŠ) v Jelšovom, MŠ Grznára 1441 a 1444.

"V MŠ v Jelšovom samospráva zabezpečila rekonštrukciu toaliet. Išlo pritom o združenú investíciu v celkovej výške približne 11.000 eur, pričom okrem mesta sa na nej finančne podieľali aj súkromné firmy a OZ Jelšováčik," uviedla Pagáč Kováčiková.

Primátor Karol Janas priblížil, že mesto v škôlke okrem rekonštrukcie toaliet už zrealizovalo viaceré investície a ďalšie má naplánované. "V tomto zariadení sme boli vždy limitovaní, keďže časť MŠ je v prenájme, čo nás obmedzuje pri čerpaní eurofondov či grantových schém," vysvetlil Janas.

Rozsiahlu rekonštrukciu toaliet realizuje mesto i v MŠ Grznára 1441, a to v hodnote približne 27.000 eur. "Tá už bola rekonštruovaná v minulosti z hľadiska vonkajšej fasády, rekuperácie a ďalších prác, ktoré mali znížiť energetickú náročnosť. Financie z eurofondov neboli vtedy určené na interiérové práce, preto ich musíme robiť pomaly z mestského rozpočtu," doplnil Janas. Financie mesto podľa neho investuje i do rozvodov na prízemí i výmeny podlahy.

Rekonštrukciou prechádza i objekt MŠ Grznára 1444. Celková investícia je vo výške 550.000 eur, pričom z Envirofondu mesto na tento účel získalo 350.000 eur. S prácami začal vybraný dodávateľ v apríli a dokončiť ich má do záveru augusta. Cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti budovy dvoch učebných pavilónov a hospodárskeho pavilónu.

"Všetky pavilóny budú v rámci rekonštrukčných prác zateplené, obnoví sa fasáda, zateplí sa strešný plášť. Nové okenné a dverné výplne budú plastové s izolačným trojsklom, pôvodné dvere budú vymenené za nové s izolačnou výplňou. Prebehne aj výmena svietidiel," priblížila Pagáč Kováčiková.

Projekt podľa nej rieši i hydraulické vyváženie vykurovacej sústavy objektu škôlky, a to použitím radiátorových termostatických ventilov a regulačných armatúr.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod