O dotáciu na envirovýchovu zo ZVF môžu školy žiadať do konca septembra

23.07.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Banská Bystrica 23. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo prostredníctvom Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) šiesty ročník Zeleného vzdelávacieho fondu (ZVF). O dotácie na podporu environmentálnej výchovy budú môcť školy žiadať do 30. septembra, v rámci výzvy je vyčlenených 500.000 eur. TASR o tom informoval manažér pre komunikáciu SAŽP Roman Lebeda.

ZVF je zameraný na podporu vzniku zážitkových prírodovedných učební, komunitných záhrad či zelených oáz, dotácie sú využívané aj na edukáciu o faune a flóre či o význame včiel a hmyzu pre ekosystémy. Projekty financuje Environmentálny fond, oprávnenými žiadateľmi sú materské, základné, stredné i špeciálne školy, z ktorých každá môže pre svoj projekt získať 8000 eur.

„Je to široký záber zelených nápadov, ktoré vytvárajú na školách pedagógovia spolu so študentmi i s rodičmi. Zaujala ma výsadba živých jedlých plotov, zelených stien či záhonov, z ktorých si študenti môžu odtrhnúť bylinky a navariť čaj. Veľmi sa mi páčia aj zážitkové prírodovedné učebne a takáto hravá forma vzdelávania detí," uviedol generálny riaditeľ SAŽP Juraj Moravčík.

Všetky potrebné informácie sú dostupné na webovej stránke www.zelenyvzdelavacifond.sk. "Veľmi vítam zníženie spolufinancovania projektov z päť na jedno percento. Ešte bude potrebné ďalej pracovať na znížení byrokracie, aby bolo predkladanie žiadostí pre zamestnancov škôl jednoduchšie," doplnil Moravčík s tým, že od začiatku fungovania fondu bolo podporených už vyše 270 projektov.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod