Na poľsko-slovenskom pohraničí vzniknú viaceré spoločné iniciatívy

23.07.2024 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke hradný kopec nad obcou Sedliská v okrese Vranov nad Topľou s hradom Čičva a obnovenou hrobkou rodiny Barkóczy 8. júla 2024. FOTO TASR - Roman Hanc.

Prešov 22. júla (TASR) - Na území Prešovského kraja sa vďaka poľsko-slovenskej spolupráci budú realizovať projekty za vyše 500.000 eur. Tentoraz sú zamerané na budovanie cezhraničných partnerstiev a spoločnej identity ľudí žijúcich v pohraničí. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Schválených je nových 16 malých projektov v rámci programu Interreg Poľsko - Slovensko. Tentoraz sú v objeme 1,031 milióna eur a v uplynulých dňoch ich schválil Výbor pre malé projekty zriadený PSK ako správcom Fondu malých projektov.

"Z tohto balíčka sa konkrétne na území kraja prefinancuje vyše 500.000 eur. Mestá, obce a občianske združenia budú realizovať projekty v oblasti budovania spolupráce a podpory cezhraničných iniciatív, ktoré prispejú k zlepšeniu kvality života v pohraničnej oblasti. Podporili sa aj projekty zamerané na výmenu dobrej praxe v oblasti životného prostredia," poznamenal predseda PSK Milan Majerský.

Správa a údržba ciest PSK dostala zelenú s projektom, v ktorom sa zameria na skvalitňovanie diagnostiky v pohraničí, a nezisková organizácia Združenie pre rozvoj regiónu v Prešove prinesie s poľským partnerom a mestom Stará Ľubovňa príbehy spoza hraníc. Občianske združenie Take naše z Veľkého Šariša zrealizuje zámer Ľudia pre ľudí, vďaka ktorému zaktivizuje a prepojí remeselníkov v pohraničnej oblasti Horného Zemplína, Beskid Niski a Bieszczad.

Európske zoskupenie územnej spolupráce Tatry zrealizuje projekt "Spolupráca, ktorá posilňuje a rozvíja cezhraničné partnerstvá na území okolo Tatier". Na vidiecke regióny sa spolu s poľským partnerom a Regionálnou značkou Horný Zemplín v Hencovciach zameria Miestna akčná skupina Pod hradom Čičva z Kladzian. Katolícke pedagogické a katechetické centrum s kanceláriou v Poprade zrealizuje inovatívne vzdelávanie v slovensko-poľskom pohraničí pre učiteľov a pracovníkov s mládežou. Centrum voľného času v Starej Ľubovni bude ako partner projektu budovať medzigeneračné mosty Popradskej rokliny.

Uspel i projekt Carpathia Culture Net, kde partnerom je Karpatské centrum spolupráce vo Svidníku a ktorý prinesie tvorbu nového sieťového systému pre subjekty kultúrneho sektora. Ďalší schválený projekt spropaguje efekty cezhraničnej spolupráce medzi Zväzkom Euroregión Tatry v Novom Targu a Združením Euroregión Tatry vo Svidníku.

Svoje zámery s poľskými partnermi uskutočnia viaceré obce Prešovského kraja. Konkrétne Pečovská Nová Ves zrealizuje projekt V života jeseň spája nás pieseň, Kapušany projekt Spoločné iniciatívy samospráv a obec Rakúsy sa zameria na históriu osídľovania slovensko-poľského pohraničia i budovanie spoločnej identity jeho súčasných obyvateľov. Plaveč má prostredníctvom svojho projektu v pláne posilniť cezhraničnú spoluprácu a pripravenosť konať pri riešení neočakávaných udalostí a krízových situácií.

Mesto Spišská Belá chce zvyšovať bezpečnosť obyvateľov v prihraničných oblastiach a obec Veľká Fraková bude ako partner participovať na projektoch Spolupráca sa oplatí a Spájajú nás hory a hudba.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod