Zvolen: Z verejných priestorov zmizlo za polrok 936 voľne pohodených striekačiek

23.07.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Zvolen 22. júla (TASR) - Z verejných priestorov mesta Zvolen zmizlo za prvých šesť mesiacov tohto roka 936 voľne pohodených injekčných striekačiek. TASR o tom informovala Dominika Šifferová, ktorá sa v rámci programu Bezpečne v komunite Zvolen týmto problémom zaoberá.

Dodala, že z celkového množstva 320 striekačiek pochádzalo z bezpečnostných škatúľ. Ďalších 590 pohodených zlikvidovali pracovníci a dobrovoľníci pri pravidelných zberoch. "Tiež sa nám podarilo zničiť 26 striekačiek na základe podnetov od obyvateľov mesta," spomenula.

Podľa nej v súčasnosti sa nádoby nachádzajú na autobusovej stanici, na sídliskách Západ - Tepličky i Sekier. Najvyťaženejšia je tá pri centre mesta, na autobusovej stanici. "Za prvých šesť mesiacov tohto roka do nej obyvatelia vhodili 250 injekčných striekačiek," podotkla s tým, že momentálne neplánujú osadiť ďalšie. Najčastejšie lokality, kde pravidelne nachádzajú pohodené striekačky, sú park za plavárňou, okolie univerzity i sídlisko Západ-Tepličky.

Aktuálne sa podľa nej do programu zapájajú dvaja dobrovoľníci, ktorí sa každý mesiac zúčastňujú na sledovaní a zisťovaní údajov v uliciach mesta. Pracovníci nájdenú injekčnú striekačku rukavicami alebo pinzetou vložia do plastovej nádoby na medicínsky odpad. Túto nádobu následne odovzdajú do špecializovanej spaľovne odpadov, kde ju bezpečne zlikvidujú. V prípade nálezu takéhoto odpadu môže verejnosť pracovníkov kontaktovať prostredníctvom sociálnej siete, na e-mailovej adrese bezpecnevkomunitezvolen@gmail.com.

Vo Zvolene funguje tento program od roku 2019. Jeho cieľom je ochrana verejného zdravia prostredníctvom bezpečnej likvidácie injekčných striekačiek a zníženie rizika prenosu infekčných ochorení pri náhodnom poranení.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod