V obci Korytárky pod Poľanou sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska

15.07.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Detva 15. júla (TASR) - Fujaristov z celého Slovenska a ďalších účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín budú mať možnosť uvidieť cez víkend návštevníci Korytárok v Detvianskom okrese. Uskutoční sa tam 26. ročník Celoslovenskej prehliadky fujerášov. TASR o tom za organizátorov informoval Roman Malatinec.

Prehliadku v korytárskom amfiteátri otvorí v sobotu (20. 7.) popoludní program s názvom Spomienky starých nôt fujár. Predstavia sa v ňom fujaristi z rôznych regiónov Slovenska i folklórne zoskupenie Podpoľanci z Detvy. Nasledovať bude Vrchárska krása, priestor dostanú folklórny súbor Partizán z Banskej Bystrice, fujaristi z Podpoľania a z regiónov Slovenska. Súčasťou prehliadky budú počas dňa tvorivé dielne pre deti, ukážka výroby kapcov i škola hry na fujaru. V kultúrnom dome v Korytárkach vystavia kabanice z Podpoľania, popoludní môžu prísť záujemcovia na odbornú prednášku o lazoch pod Poľanou.

V nedeľu (21. 7.) predpoludním pokračuje program svätou omšou priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej v Korytárkach. Podujatie vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizujú folklórne občianske združenie Javorie, Spolok fujarášov a obec Korytárky.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod