V PSK bude zrealizovaných 11 cezhraničných projektov za 11,1 milióna eur

26.06.2024 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Prešov 26. júna (TASR) - Slovenský Vatikán, aktivačný program pre seniorov, revitalizovaný amfiteáter aj skanzen či vynovený lipový park je časť projektov, ktoré sa budú v rámci Programu Interreg Poľsko - Slovensko 2021 - 2027 realizovať na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ide o 11 projektov, ktorých rozpočet na slovenskej strane predstavuje 11,1 milióna eur. Realizovať sa budú v období rokov 2024 až 2027 a ich celková hodnota pre slovensko-poľské pohraničie predstavuje takmer 29 miliónov eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Vo výzve zameranej na tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie uspelo sedem projektov, kde sú žiadateľmi, respektíve partnermi poľskému náprotivku samosprávy a inštitúcie z prešovských regiónov. Celková výška príspevku predstavuje v oblasti cestovného ruchu pre územie Prešovského kraja až 10,6 milióna eur.

Šarišské múzeum v Bardejove zriaďované PSK sa ako partner podieľa na projekte Miesto pre čas. Zámer podporí rozvoj cezhraničnej integrovanej turistickej ponuky jednak poľského múzea v Krosne, ako aj samotného bardejovského múzea.

"V oblasti cestovného ruchu uspel v rámci PSK projekt V kruhu tajomstiev, kde je partnerom obec Hniezdne. Mesto Sabinov participuje na projekte Historické pohraničie je čoraz krajšie, ktorý zacieli na obnovenie a sprístupnenie historických zaujímavostí na cezhraničnej trase z Muszyny do Sabinova. Rímskokatolícka cirkev - Biskupstvo Spišské Podhradie zas pripravilo s poľským opátstvom zámer Ciricium a Slovenský Vatikán, v ktorom sa zamerajú na ochranu a revitalizáciu sakrálnych pamiatok a miest v okolí," uviedla Jeleňová.

Lipový park v Červenom Kláštore bude zveľadený vďaka projektu Cestou prírody a kultúry dolinou Dunajca. V barokovom parku sa obnovia pešie trasy a cesty. Partnerom projektu na slovenskej strane je Pamiatkový úrad SR.

Mesto Spišská Belá a obec Štrba participujú na projekte budovania 250 kilometrov dlhej slučky okolo Tatier s cyklistickými, lyžiarskymi, náučnými a bežeckými trasami. Mesto Levoča bude s poľským partnerom realizovať projekt Orbisfera, ktorý umožní revitalizáciu levočského amfiteátra.

V rámci priority Spolupráca medzi inštitúciami a obyvateľmi pohraničia uspeli z Prešovského kraja tri projekty s výškou príspevku spolu 346.000 eur. Mesto Svidník bude participovať na projekte Spoločne za zdravé pohraničie a obec Sedliská z Vranovského okresu bude realizovať projekt týkajúci sa inštitucionálnej cezhraničnej spolupráce na riešenie sociálnych, ekonomických a klimatických výziev. PSK sa so Spišskou Belou a Starou Ľubovňou podieľa na projekte Samospráva pre seniorov. Partneri vytvoria cezhraničný aktivačný program pre seniorov, ktorý bude pokrývať sociálnu a zdravotnú politiku, kultúru, cestovný ruch i trh práce.

Na území PSK dostal zelenú i jeden projekt z oblasti elektromobility s alokáciou vo výške 127.000 eur. Konkrétne ide o zámer Preskúmajte poľsko-slovenské Bieszczady prostredníctvom elektromobility, kde partnerom je obec Vyšná Jedľová z okresu Svidník.

 

.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

6. – 7. septembra - Lekvárové slávnosti pri mlyne Ruskovce

Tradičné varenie slivkového lekváru., Ruskovce

6. – 8. septembra - Gombovec Fest

Poltár, Námestie osloboditeľov

7. septembra - Haruľová šou

21. ročník bitky o haruľu roka Medzibrod