Počet ľudí bez domova sa v meste mierne znížil

03.06.2024 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

V Nitre bol 7. septembra 2016 uvedený do prevádzky nový azylový dom, v ktorom nájdu útočisko ľudia bez domova z mesta i jeho okolia. Dvojpodlažnú budovu vybudovalo mesto Nitra zo svojho rozpočtu s celkovými nákladmi 727.500 eur. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Nitra 3. júna (TASR) - Počet ľudí bez domova v Nitre sa mierne znížil. Podľa radnice ich na území mesta žije v súčasnosti približne 259. Ešte v roku 2021 odhadoval magistrát ich počet na viac ako 300. "Časť z nich sa postupne podarilo dostať do pobytového zariadenia," uviedol mestský úrad.

Podľa radnice je v Nitre práca s ľuďmi bez domova viacvrstvová. "Okrem terénnej sociálnej práce máme zriadenú nocľaháreň s 18 lôžkami, útulok pre ľudí bez domova s 50 miestami a útulok pre jednotlivcov s deťmi v krízovej situácii s 35 miestami. Okrem toho funguje aj sociálna výdajňa potravín pre nízkopríjmové skupiny," pripomenul magistrát po stretnutí predstaviteľov mesta so zástupcami mestskej polície a Diecéznej charity Nitra.

Nadstavbou práce s ľuďmi bez domova je podľa mesta aj projekt Hlinený dukát, predaj časopisu Nota Bene, podpora projektov Housing-First a Housing-Led či potravinová pomoc od obchodných reťazcov. "Na najproblematickejšie lokality sú vysielané aj hliadky mestskej polície. Zakročiť môžu v prípade požívania alkoholu na verejnosti, vandalizmu, vzbudzovania pohoršenia či hlučného nebezpečného správania," pripomenula radnica.

Podľa účastníkov stretnutia v súčasnosti v Nitre chýbajú nízkoprahové zariadenia, kde by ľudia bez domova mohli tráviť čas. "Príkladom sú inovatívne miestnosti na kontrolované pitie alkoholu, bežné v susedných Čechách. Plánujeme tiež predložiť informatívnu správu do mestského zastupiteľstva a žiadať o projektovú dokumentáciu na výstavbu zariadenia opatrovateľskej služby pre dlhodobo chorých nízkopríjmových obyvateľov," doplnili.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. – 19. októbra - 780 rokov Michaloviec

Hrdosť a história v srdci Zemplína, Michalovce

19. októbra - 145. výročie DHZ vo Valaskej

ukážky hasičskej techniky, odovzdávanie ocenení, Valaská

19. októbra - Medobranie: Poďakovanie za úrodu

Dolná Krupá, Medolandia