RÚVZ Bratislava v piatok ponúka poradenstvo pri príležitosti dňa bez tabaku

30.05.2024 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Bratislava 30. mája (TASR) - Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava v piatok (31. 5.) ponúka verejnosti možnosť poradiť sa o závislosti od fajčenia či nechať si odmerať oxid uhoľnatý vo vydychovanom vzduchu. Ľudia tak môžu urobiť od 8.00 do 12.00 h v rámci dňa otvorených dverí pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

"Záujemcom bude v tento deň poskytnuté meranie oxidu uhoľnatého vo vydychovanom vzduchu, stanovenie stupňa závislosti od nikotínu pomocou dotazníka, meranie krvného tlaku a pulzu. Po zhodnotení výsledkov bude podľa záujmu poskytnuté individuálne poradenstvo. Fajčiari, ktorí majú záujem navštíviť našu poradňu na odvykanie od fajčenia v iný deň, si môžu dohodnúť termín telefonicky," spresnila.

Svetová zdravotnícka organizácia od roku 1987 každoročne vyhlasuje 31. máj za Svetový deň bez tabaku. Jeho tohtoročným heslom je "Ochrana detí pred vplyvom tabakového priemyslu". "Cieľom tejto kampane je upozorniť na praktiky tabakového priemyslu, ktorých stredobodom sú práve mladí ľudia. Často ide o manipulatívnu až klamlivú taktiku, ktorá využíva všetky dostupné prostriedky na propagáciu svojich inovatívnych tabakových výrobkov. Tie sú pomocou vynikajúceho marketingu cielené na získanie nových a hlavne pravidelných užívateľov tabaku," priblížila hovorkyňa.

Podotkla, že podľa odhadov konzumuje na celom svete tabakové výrobky 38 miliónov chlapcov a dievčat vo veku 13 až 15 rokov. "Nikotín môže poškodiť vyvíjajúci sa mozog, pričom mladší užívatelia čelia vyššej pravdepodobnosti závislosti, väčším ťažkostiam s odvykaním a potenciálne zvýšenému riziku závislosti od iných látok v budúcnosti," upozornil RÚVZ.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička