Počas dvoch dní odovzdali Trenčania takmer 2000 litrov použitého oleja

28.05.2024 | Trenčiansky kraj | Autor: M.Podmaník

Ilustračné foto. Archív TASR.

Trenčín 28. mája (TASR) - Počas 17. a 18. mája v rámci mobilného zberu použitého kuchynského oleja odovzdali Trenčania takmer 2000 litrov použitých olejov a tukov. Informovala o tom trenčianska hovorkyňa Erika Ságová.

"Za dva dni mobilného zberu v Trenčíne priniesli obyvatelia spolu 1956 litrov použitého kuchynského oleja. Spoločnosť zhodnocujúca použité oleje a tuky ľuďom za prinesený olej odovzdala spolu 506 litrov nového octu a 480 litrov nového oleja," uviedla hovorkyňa.

V tomto roku sa v Trenčíne konali už dva mobilné zbery. V januári ľudia odovzdali a za nový ocot alebo olej vymenili 1912 litrov, počas májového zberu priniesli v prvý deň zberu 1074,5 litra starého oleja a na druhý deň 881,5 litra. Spolu to bolo 1956 litrov.

"Vylievanie kuchynského oleja do kanalizácie spôsobuje jej zanášanie tukovými nánosmi a môže vážne narušiť biologické čistenie v čistiarňach odpadových vôd. Recyklovaním použitého kuchynského oleja vyprodukuje spracovateľská spoločnosť bionaftu alebo takzvanú zelenú naftu bez potreby výroby novej suroviny na tento účel," doplnila Ságová s tým, že najbližšie sa mobilný zber uskutoční na jeseň 4. a 5. októbra.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička