Vo zvolenskej pôrodnici sa v máji narodilo 500. bábätko v tomto roku

28.05.2024 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke pôrodná sála počas slávnostného otvorenia pôrodnice novej generácie v Nemocnici AGEL Zvolen 20. marca 2024. FOTO TASR - Ján Krošlák..

Zvolen 28. mája (TASR) - Vo zvolenskej pôrodnici sa v máji narodilo 500. bábätko v tomto roku. TASR o tom informovala Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú patrí nemocnica vo Zvolene.

Dodala, že Teo sa narodil 20. mája, vážil 2420 gramov a meral 50 centimetrov. "V minulom roku privítala zvolenská pôrodnica 500. bábätko v polovici júna," objasnila. Podľa nej pôrodnicu vyhľadávajú nielen rodičky z okresu Zvolen a spádovej oblasti Nemocnice AGEL Žiar nad Hronom, ale aj zo širšieho okolia. "Výhodou sú pomôcky na tlmenie pôrodných bolestí ako rebozo šatka, bylinná náparka. Vyhľadávané sú aj aromaterapia či hydroterapia," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Andrej Jenčo.

Zvolenská nemocnica v marci tohto roka po rekonštrukcii otvorila svoje obnovené pôrodné sály. Rodičky tak po novom majú štyri samostatné izby. Vybavené sú tak, aby poskytovali dostatok súkromia. Prvé ošetrenie novorodenca, ak to jeho zdravotný stav dovoľuje, je priamo v nich. "Nové priestory plne rešpektujú princípy moderného pôrodníctva, medzi ktoré patrí aj maximálny možný kontakt novorodenca s matkou po pôrode," povedal Jenčo. Obnovená je aj operačná sála na cisárske rezy.

Vlani sa vo Zvolene narodilo 1112 novorodencov, čo je o deväť pôrodov menej ako v roku 2022. "Oproti predošlému roku sa otočil aj pomer chlapcov a dievčat, chlapcov bolo tentoraz viac," spomenula hovorkyňa. Na svete privítali 580 chlapcov a 532 dievčat. Zdôraznila, že v roku 2023 mali vo Zvolene trikrát pôrod dvojičiek.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička