Letné prázdniny na Liptove odštartujú rozprávkovým festivalom Za siedmimi horami

27.05.2024 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto. Archív TASR.

Liptovský Ján 27. mája (TASR) - Letné prázdniny na Liptove tento rok odštartujú v piatok 28. júna rozprávkovým festivalom Za siedmimi horami. Organizátori pre návštevníkov pripravili porciu rozprávok v podaní bábkových divadiel, interaktívneho vzdelávania, koncertov a tvorivých dielní naprieč regiónom. Podujatie vyvrcholí v nedeľu 7. júla. TASR o tom informoval riaditeľ festivalu Michal Rybanský.

Podujatie otvoria v piatok v Liptovskom Jáne, kde potrvá do nedeľného (30. 6.) večera. Jeho druhá časť je putovná a počas nasledujúceho víkendu 5. až 7. júla navštívi postupne Hrabovskú dolinu, Jasnú a Liptovský Hrádok. Desať umeleckých súborov odohrá počas šiestich dní takmer tri desiatky predstavení, súčasťou budú aj koncerty. "Ani tento rok nezabúdame na to najdôležitejšie - hravé vzdelávanie. Deťom sa budeme nenásilnou formou snažiť vštepiť základy finančnej gramotnosti, naučíme ich dávať prvú pomoc, umývať si zuby, ochraňovať prírodu, triediť odpad, správne riešiť dopravné situácie a tiež šetriť energiami," prezradil Rybanský.

Festival tento rok prichádza s viacerými novinkami. K väčšej LED obrazovke podľa organizátorov pribudne prehľadnejšie značenie, priestrannejšia oddychová a gastro zóna aj zábavný park. Na festivale odpremiérujú aj novú rozprávku O zábudlivej víle z knihy Za siedmimi horami v podaní Bábkového divadla UŽ. Predstaví sa skupina Basawell, vystúpia Sníček Hugo a malinyJAM či bubnová šou Campana Batucada.

"Keďže každoročne záujem o festival rastie, tento rok sme sa v Jánskej doline rozhodli pridať aj druhé pódium, ktoré bude slúžiť pohybovým workshopom pod dohľadom skúsených lektorov. Rozšírili sme tiež ponuku statických tvorivých dielní, v rámci ktorých sa budeme venovať výtvarnému umeniu," doplnil predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Ján Blcháč. Pribudne aj rozprávková olympiáda, v ktorej si deti budú môcť vytočiť odmenu v kolese šťastia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. júla - Novohradský folklórny festival

Fiľakovo, hradné nádvorie

27. júla - Dolnoliptovské folklórne slávnosti

Lúčky, amfiteáter

27. – 28. júla - Folklórne slávnosti pod Kráľovou hoľou

Liptovská Teplička