Zrúcanina hradu Korlátka prechádza rekonštrukciou
Rekonštrukčné práce realizujú mladí ľudia zo zoskupenia SmoTrBí.

19.08.2018 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.

Hrad bol postavený približne v 11. storočí a prešiel rukami viacerých majiteľov. V 18. storočí sa panstvo začalo sťahovať do kaštieľov v mestách a obciach a hrady postupne opustili. V roku 1740 bývalo na hrade už len niekoľko panských hajdúchov, ktorí strážili väzňov v hradných pivniciach. Napriek tomu, že bol hrad ešte zachovalý, panstvo ho opustilo a odsťahovalo sa do pohodlnejších kaštieľov v Jablonici a na Lieskovom. Z hradu sa postupne stali ruiny.

 

            

V minulých rokoch sa podarilo zachrániť viacero častí, ktoré boli v havarijnom stave. "Po troch rokoch intenzívnych prác v strednom hrade sme sa v minulom roku presunuli do dolného hradu a zaujímavá akcia sa udiala aj v najvyššej časti hradu, priamo na torze veže. V päte veže sme vymurovali kavernu, ktorá mohla spôsobiť 'odtrh' plášťa. Veža je jedným z najstarších objektov hradu, a preto sa záchrana murív považuje za najdôležitejšiu," uviedol vedúci záchranných prác Martin Slezák. Projekt finančne podporujú okrem obce Cerová Fond Telekom pri nadácii Pontis, Nadácia EPH a Ministerstvo kultúry SR.

Rekonštrukčné práce realizujú mladí ľudia vo veku od 12 do 25 rokov, zo zoskupenia SmoTrBí, čo znamená mládežníci zo spoločenstva v Smoleniciach, Trstíne a Bíňovciach. "Tento rok sa na prácach zúčastňuje 23 dobrovoľníkov. Hlavný turnus, ktorý prebiehal od 8. do 15. júla bol zakončený dňom otvorených dverí, keď sme pre návštevníkov hradu pripravili historický výklad a sprievod po hrade, ale aj program v podobe zábavných hier a súťaží," poznamenal Slezák.

 

          

Opravy prebiehajú aj v auguste a pribudne archeologický výskum, ktorý prebehne do konca mesiaca. "Archeologickým výskumom je podmienené ďalšie pokračovanie opráv. Výskum sa robí v menšom rozsahu, ale v takom, aby sme vedeli, aké ďalšie stavebné zásahy máme v nasledujúcich krokoch spraviť," doplnil vedúci záchranných prác.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice