Prvou témou Večernej univerzity budú dezinformácie

04.03.2024 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Trnava 4. marca (TASR) - Večernú univerzitu, projekt pre širokú verejnosť, ktorý chce priblížiť aktuálne spoločenské témy a vytvoriť priestor na diskusie s vedcami a odborníkmi z praxe, prináša Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave. Prvá s témou Milujú Slováci dezinformácie? sa uskutoční v utorok 12. marca v priestoroch Kultúrneho centra Malý Berlín. Informoval o tom prorektor UCM Andrej Brník.

Projekt postupne otvorí témy ako syndróm vyhorenia, klimatická zmena či ochrana životného prostredia. Snahou univerzity je vytvoriť priestor na aktívny dialóg a prednášky so zaujímavými hosťami. "Témou prvej diskusie sú dezinformácie. O tom, prečo ľudia čoraz častejšie veria falošným správam a sledujú dezinformačné médiá, do akej miery dezinformácie rozkladajú súčasnú slovenskú spoločnosť a ako proti nim môže spoločnosť bojovať," uviedol. Diskutovať budú sociológ Michal Vašečka, odborník na dezinformácie Jakub Goda a Miroslav Kapec z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM.

Brník pripomenul, že Slovensko je podľa viacerých výskumov krajinou s vysokým stupňom dôvery v dezinformácie a konšpiračné teórie. Veľká časť spoločnosti nedôveruje tradičným médiám a informácie v čoraz väčšej miere prijíma z neregulovaných sociálnych sietí či dezinformačných médií. "Tento trend negatívne ovplyvňuje nielen jednotlivcov, ale významnou mierou prináša aj mnohé negatívne dopady na celú spoločnosť. Preto je nevyhnutné o tejto téme diskutovať a vysvetľovať riziká," doplnil.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol