Revúca: Rekonštrukcia gymnázia na novú kultúrnu inštitúciu Litterra je ukončená

27.12.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke priestory novovznikajúcej kultúrnej inštitúcie Litterra v Revúcej v piatok 22. septembra 2023. FOTO TASR - Lukáš Mužla.

Revúca 27. decembra (TASR) - V meste Revúca v decembri ukončili stavebné práce v rámci projektu premeny budovy Prvého slovenského gymnázia na novú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu s názvom Litterra, ktorej súčasťou má byť i interaktívne múzeum. Pre TASR to uviedla marketingová manažérka Litterry Viktória Valašteková.

"Stavebné práce boli ukončené začatím kolaudačného konania, ktoré bolo zvolané stavebným úradom 12. decembra. Kolaudačné konanie by malo byť uzavreté predbežne 11. januára 2024, čo je o dva mesiace skôr, ako bol pôvodný termín odovzdania stavby," uviedla Valašteková.

Po samotnej rekonštrukcii objektov sa bude Litterra v najbližších mesiacoch venovať najmä muzeálnej časti inštitúcie. Na jednotlivých expozíciách plánujú spolupracovať s rôznymi umelcami či projektantmi. Cieľom je vytvoriť moderné a netradičné múzeum, kde návštevníci nebudú iba obdivovať statické predmety.

"Vnímame toto miesto ako zážitkový priestor. Súčasťou múzea budú workshopové stoly, box virtuálnej reality, projekcie, vďaka ktorým sa návštevník stane ich súčasťou a z každého sa minimálne na tú chvíľu stane umelec," priblížila Valašteková s tým, že v súčasnosti sa zameriavajú najmä na tvorbu programovej línie.

Stavebné práce na projekte novej kultúrno-vzdelávacej inštitúcie Litterra v Revúcej odštartovali v októbri. V priestoroch niekdajšieho Prvého slovenského gymnázia pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) vznikne múzeum zamerané na propagáciu slova a vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti literatúry, divadelníctva, kozmonautiky a mineralógie. Súčasťou revitalizovaných priestorov bude aj zázemie pre ľudí z kreatívneho priemyslu. Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú približne 2,4 milióna eur.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača