PSK zrekonštruoval úsek cesty Malá Domaša - Detrík za 2,3 milióna eur

18.12.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Malá Domaša 17. decembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) ukončil rekonštrukciu turisticky vyťaženého úseku cesty medzi Malou Domašou a Detríkom v okrese Vranov nad Topľou. Opravou prešiel takmer kilometer cesty tretej triedy, priľahlá cestná infraštruktúra, 41-ročný most aj niekoľko priepustov. V úseku sa vybudovali i nové priekopy. Celková investícia predstavuje 2,3 milióna eur a PSK ho financoval cez Integrovaný regionálny operačný program (IROP). TASR o tom informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"V úseku sa od spustenia opráv v lete 2022 doteraz zrekonštruovalo 940 metrov komunikácie, a to prostredníctvom výmeny konštrukčných vrstiev vozovky a úpravy podložia. Opravilo sa i šesť priepustov. Na zabezpečenie odtoku dažďovej vody z vozovky sa na komunikácii vybudovalo 844 metrov nových dláždených priekop. V rekreačnom stredisku Domaša - Dobrá sa zastabilizovalo cestné teleso v mieste nebezpečného zosuvu," uviedla Jeleňová.

Projekt zahŕňal tiež komplexnú rekonštrukciu 41-ročného a 121 metrov dlhého mosta nachádzajúceho sa v extraviláne Malej Domaše, ktorý vedie ponad rieku Ondava.

"Bol zaradený do šiesteho stupňa ohrozenia. Vymenili sa na ňom poškodené mostné závery, zrekonštruovali rímsy a sanáciou prešlo i jeho bezpečnostné zariadenie," doplnila Jeleňová.

 Ako dodala, rekonštrukcia cesty priniesla skvalitnenie povrchových vlastností vozovky a stavebno-technického stavu dotknutého úseku i priľahlej infraštruktúry. Prispela tiež k zabezpečeniu plynulosti a bezpečnosti cestnej premávky.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol