V Baškovciach začali s búraním prvého domu po zemetrasení

14.12.2023 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke demolácia poškodeného domu po októbrovom zemetrasení v obci Baškovce v okrese Humenné 14. decembra 2023. FOTO TASR - Roman Hanc.

Baškovce 14. decembra (TASR) - V obci Baškovce v okrese Humenné začali v stredu (13. 12.) s búraním prvého domu poškodeného po zemetrasení. Nasledovať budú ďalšie dva, ktoré sú rovnako neobývateľné.

"Pracuje sa od 7.00 h do 16.00 h, keď je ešte vidno. Keď sa prvý dom dokončí, pôjde sa na druhý a po sviatkoch by sa mal dokončiť tretí dom. Rozhodnutie na búracie práce je vydané do konca roka. Keby došlo k nejakému prieťahu, nie je problém to povolenie predĺžiť," uviedol starosta obce Baškovce Pavol Tamáš.

Obec oslovila na búranie tri firmy a vybrali tú s najnižšou ponukou. "Nastúpili hneď. Bolo to pre nás dôležité, lebo dom, ktorý je za nami dva mesiace, ohrozoval susedov. Zistili sme si, či má firma všetky náležitosti s likvidáciou odpadu. Všetko zabezpečí a po dome ostane zelená lúka, kde si bude môcť rodina na jar začať budovať svoj dom," povedal Tamáš.

Všetky tri rodiny, ktorých domy je potrebné zbúrať, odišli podľa jeho slov k príbuzným. Rodine, ktorej aktuálne búrajú dom, armáda poskytla obytné kontajnery. Ako povedal starosta, keďže sú u príbuzných, využijú ich budúci rok počas výstavby rodinného domu.

"Je to veľmi ťažké, mali ste dom a z minúty na minútu nemáte nič. Deti tu mali súkromie, behali vonku a teraz sme v trojizbovom byte v Humennom. Švagriná s dievčatami išla preč a nám uvoľnila byt, lebo inakšie by sme nemali kam ísť," povedala majiteľka domu, ktorý začali búrať. Dom z roku 1999 si kúpili pred piatimi rokmi na hypotéku a postupne ho opravovali.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Vo viacerých obciach po ňom zostali materiálne škody.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol