Kežmarok upraví výšku daní a miestnych poplatkov len o infláciu

08.12.2023 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Kežmarok 8. decembra (TASR) - Kežmarok upraví výšku miestnych daní a poplatkov len o infláciu, rozhodli o tom na tohtotýždňovom rokovaní tamojší poslanci. Hovorkyňa mesta Elena Smrigová informovala, že zmeny právoplatne schválené na zastupiteľstve sa týkajú daní z nehnuteľností, za užívanie verejného priestranstva, a tiež za ubytovanie. Posledný schválený bol miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.

"Miestne dane a poplatky sme upravili na najnižšie možné sadzby a navyšujú sa len o infláciu, aby sme tak zabezpečili chod mesta a výrazne nezaťažili našich občanov," uviedol primátor Ján Ferenčák (Hlas-SD). Poslanci schválili v pozmeňujúcom návrhu sadzbu poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady vo výške 10 centov na deň, nevážený odpad bol stanovený na 0,043 eura za liter a drobný stavebný materiál na 0,043 eura za kilogram. V roku 2023 samospráva počíta ešte s nákladmi vývozu komunálneho odpadu na skládku vo výške 240.000 eur.

"Tento rok sme však museli pristúpiť k úprave miestnych poplatkov a daní. Kežmarok však na rok 2024 nezvyšoval daň za psa, daň za predajné automaty, ani daň za nevýherne hracie prístroje. Mysleli sme aj na podporu cestovného ruchu v Kežmarku. Znížené poplatky za letné terasy, ktoré Kežmarok zaviedol po koronakríze, ostali bez zmeny," dodal primátor. Sadzba dane za ubytovanie bola navýšená o 10 centov. Podnikateľov v cestovnom ruchu sa to podľa neho nijako nedotkne, keďže ide o sadzbu len jedno euro. Pozmeňujúcimi návrhmi bolo dokonca prijaté, že sa tejto dani vyhnú študenti, ale aj osoby mladšie ako 18 rokov, či držitelia preukazu zdravotne ťažko postihnutého.

"V tajnom hlasovaní poslanci rozhodovali aj o Zmenách a doplnkoch Územného plánu mesta, ktoré sa dotýkajú viacerých lokalít v meste. Viacerí však v závere zastupiteľstva odišli, čím sa rokovanie stalo uznášanianeschopné a bolo tak presunuté na pondelok 11. decembra," uzavrela hovorkyňa.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača