Ďalšie stupne prípravy obchvatu Lučenca budú závisieť od výsledku prieskumu

30.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na archívnej snímke realizácia nosnej konštrukcie letmou betonážou pilier č. 25 a 26 v úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna v okrese Lučenec v pondelok 17. júla 2023. FOTO TASR - Ján Krošlák.

Lučenec 30. novembra (TASR) - Ďalšie stupne prípravy obchvatu Lučenca budú závisieť od výsledkov kordónového prieskumu sčítania dopravy, ktorý bol v meste realizovaný začiatkom jesene tohto roka. Pre TASR to uviedol hovorca Slovenskej správy ciest (SSC) Martin Guzi.

"Výsledky dopravného prieskumu a dopravného modelu, ktorý vyplynie zo sčítania, budú SSC dodané do konca roka. Poloha plánovaného obchvatu vyplýva z územného plánu mesta Lučenec a SSC disponuje právoplatným územným rozhodnutím na tento obchvat," priblížil Guzi.

Z dát celoslovenského sčítania dopravy realizovaného v rokoch 2022 a 2023, ktoré zverejnila SSC, vyplýva, že po ceste I/75 vedúcej naprieč celým mestom i historickým centrom Lučenca prejde denne viac ako 10.000 vozidiel. Najvyťaženejším úsekom je svetelná križovatka s cestou II/585 pri Kubínyiho námestí, ktorou denne prejde približne 14.000 vozidiel.

Riešeniu dopravnej situácie v Lučenci by podľa samosprávy pomohla výstavba obchvatu, o jeho možnom vybudovaní rokuje s SSC už niekoľko rokov. Obchvat Lučenca by mal byť realizovaný preložkou cesty I/75, podľa územného plánu by mesto obchádzal zo severozápadnej strany. Vybudovanie obchvatu by podľa samosprávy v meste znížilo hustotu dopravy a zvýšilo bezpečnosť na cestách či kvalitu ovzdušia.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol