Laborecká MAS pôsobí v troch okresoch, prevádzkuje aj kanceláriu
Na stratégiu miestneho rozvoja získali viac ako 1,9 milióna eur.

03.08.2018 | Prešovský kraj | Autor: M.Zdražilová

 Miestna akčná skupina (MAS) Laborec, ktorá vznikla v roku 2013 a združuje 68 členov verejného, súkromného a neziskového sektora z troch okresov, prevádzkuje aj kanceláriu v Medzilaborciach. Na jeseň vlani jej Pôdohospodárska platobná agentúra schválila štatút, môže tak realizovať stratégiu miestneho rozvoja, na ktorú získala viac ako 1,9 milióna eur.

"Keďže sme najmenší okres, o to viac sme sa sústredili na spoluprácu s organizáciami so susedných okresov Humenné a Stropkov," uviedol predseda MAS Adrián Kaliňák. Schválená stratégia 'Vidiek pre mesto, miesto pre vidiek' má podľa neho za cieľ využiť všetok existujúci potenciál na to, aby sa naštartoval udržateľný rozvoj regiónu.

"Je to komplexný dokument obsahujúci konkrétne opatrenia a aktivity, finančný a akčný plán smerujúci k naplneniu stanovených cieľov. Stratégia bola pripravovaná a priebežne aktualizovaná kontinuálne takmer dva roky, pričom bola predmetom konzultácií a neskôr aj schválená jednotlivými členmi," poznamenal Kaliňák.

Vyčlenené financie budú, ako ďalej uviedol, smerovať pre záujemcov z verejného sektora, podnikateľské subjekty a neziskové organizácie. Títo budú musieť v prvom rade splniť podmienky oprávnenosti a svojím projektom podporiť zámery obsiahnuté v stratégii.

Tá obsahuje celkovo 14 opatrení rozdelených sektorovo do štyroch prioritných oblastí. Tri z nich sú orientované na podporu verejného súkromného a neziskového sektora. "Cieľom podpory je do roku 2023 zlepšiť kvalitu života obyvateľov vytvorením atraktívneho prostredia zabezpečujúceho priaznivé podmienky pre rast konkurencieschopnej lokálnej ekonomiky. Čo sa týka samotných priorít, sledujeme diverzifikáciu a inovácie v podnikateľských činnostiach, čo predovšetkým znamená podporu investičných aktivít súkromného sektora v oblastiach výroby a služieb. Ďalšia priorita sa sústreďuje na kvalitné služby a orientuje sa na verejný a neziskový sektor. Tretia prioritná oblasť je cielený marketing a podporuje trhové umiestnenie produktov vytvorených v rámci činností prvej prioritnej oblasti. Teda, aby regionálna produkcia bola našou marketingovou značkou," priblížil zámery predseda MAS s tým, že celkovo tak vytvoria okolo 30 priamych pracovných miest.

V súčasnosti má MAS plne funkčnú kanceláriu poskytujúcu informácie pre všetkých záujemcov o čerpanie finančných prostriedkov. "Zároveň sa pripravujeme na vyhlásenie prvých výziev, ktoré sa plánujú v jesenných mesiacoch tohto roka. Budú zamerané na podporu tých oblastí, o ktoré je v súčasnosti najväčší záujem, prvovýroba, cestovný ruch, sociálne služby a základná infraštruktúra pre obce," uzavrel.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice