Dobrá Niva potrebuje čo najskôr novú ČOV, Envirofond požiadali o 950.000 eur

03.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snínke nový chodník, ktorý budujú v dĺžke asi 130 metrov smerom od námestia k železničnej trati v obci Dobrá Niva, okres Zvolen. FOTO TASR - Jozef Poliak.

Dobrá Niva 2. novembra (TASR) - Dobudovanie kanalizácie a stavba novej čistiarne odpadových vôd (ČOV) a následné prepojenie starej ČOV s novou je najväčšou výzvou pre nadchádzajúce obdobie pre vedenie obce Dobrá Niva v okrese Zvolen.

"Tento rok sme na tento účel opätovne podali žiadosť o nenávratný príspevok z Envirofondu vo výške 950.000 eur," povedal TASR starosta Milan Jakubík. Dôležitá je predovšetkým stavba novej ČOV, pretože existujúca má kapacitu len pre 600 obyvateľov, no obec má dnes potrebu čistenia odpadových vôd už pre približne 1800 obyvateľov.

"Ak sa nám podarí postaviť novú ČOV, budeme ešte potrebovať ďalších približne sedem miliónov eur na dobudovanie chýbajúcej časti kanalizačnej siete," pripomenul. Kanalizácia je podľa starostu veľmi potrebná aj preto, že región Pliešovskej kotliny, kde sa nachádza aj obec Dobrá Niva, je veľkou zásobárňou pitnej vody pre mesto Zvolen, časť mesta Krupina, ako aj pre viacero okolitých obcí.

Aktuálne v Dobrej Nive budujú nových chodník v dĺžke asi 130 metrov smerom od námestia k železničnej trati. Získali na to dotáciu od Miestnej akčnej skupiny (MAS) Hontiansko-dobronivské partnerstvo vo výške asi 46.450 eur.

K dlhšie plánovaným investíciám obce patrí ešte budovanie novej oddychovej zóny či obnova kultúrnej pamiatky, ľudového domu na Mlynskej ulici a tiež príprava tejto Dediny roka 2009 na budúcoročné oslavy 770. výročia prvej písomnej zmienky o Dobrej Nive.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača