Banská Štiavnica: Múzeum pozýva na podujatie Dušičky z Nového zámku

02.11.2023 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Banská Štiavnica 2. novembra (TASR) - Pri príležitosti Pamiatky zosnulých pripravilo vo štvrtok pre verejnosť Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici tradičné podujatie Dušičky z Nového zámku 2023. Pre návštevníkov otvorí Nový zámok svoje brány od 15.00 do 20.00 h.

V rámci tematického programu si môžu návštevníci vypočuť prednášku kurátorky múzea o symbolike sviečky a jej význame v náboženských a ľudových obradoch. Miriam Lenčová z oddelenia marketingu, komunikácie a zelených inovácií SBM informovala, že prednáška Na plameni sviečky sa začne o 16.30 h.

O 17.00 h bude program podujatia pokračovať koncertom študentov Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici. Počas celého podujatia sa budú môcť návštevníci pokochať výhľadom na vysvietené mesto zo zámockej veže.

Nový zámok, dominanta Banskej Štiavnice, sa nachádza na Frauenbergskom kopci. Táto protiturecká renesančná pevnosť bola postavená v 16. storočí, plnila funkciu strážnej veže - vartovky a bola súčasťou protitureckej vojenskej signalizačnej sústavy stredoslovenských banských miest. Po skončení tureckých vojen slúžil Nový zámok ako skladisko pušného prachu, neskôr tu sídlila protipožiarna hliadka, tzv. živé hodiny.

Expozícia v Novom zámku dokumentuje vojenskú situáciu, výzbroj protitureckých pevností, zbrane uhorského a tureckého vojska, maľované strelecké terče a obrazy členov rodiny Koháryovcov.

 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača