MŽP naďalej rokuje s dotknutými rezortmi o riešení znečistenia rieky Slaná

12.09.2023 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke znečistená rieka Slaná. Archív TASR.        

Bratislava 12. septembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR naďalej rokuje s dotknutými rezortmi o riešení znečistenia rieky Slaná. Pre TASR to uviedol hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

"Medzi možné opatrenia prichádzajú do úvahy napríklad plánovaná čiastočná injektáž bane či vybudovanie čistiarne odpadových vôd. Ďalšie kroky však budú závisieť od dohody medzi dotknutými stranami," povedal Ferenčák. Finančný dosah opatrení podľa neho posúdi Útvar hodnoty za peniaze.

Lokalitu naďalej monitorujú geológovia, vodohospodári aj Rudné bane. "Doterajšie výsledky kontaminácie ťažkými kovmi sa dramaticky nemenia a výsledky nepreukázali znečistenie podzemných ani pitných vôd spôsobené vytekaním banských vôd zo sideritovej bane," priblížil Ferenčák.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára 2022 v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit v obci Nižná Slaná. Výsledky prvotných rozborov vody v rieke preukázali prekročenú hodnotu železa, mangánu, síranov či výskyt arzénu. Vlani v júni zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky. Pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota, cez ktoré Slaná preteká, platí vládou vyhlásená mimoriadna situácia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača