Karta Galanťana umožní obyvateľom čerpať viaceré benefity

28.08.2023 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto. Archív TASR.

Galanta 27. augusta (TASR) - Skúšobnú prevádzku od jesene 2023 a ostrú od januára budúceho roka chce spustiť mesto Galanta pre svoj nový projekt Karta Galanťana. Obyvateľom s trvalým pobytom prinesie rôzne výhody, uviedla pre TASR hovorkyňa radnice Mária Kilácskóová.

"Hlavným cieľom je motivovať ľudí, ktorí v našom meste bývajú, ale bez trvalého pobytu, aby sa naň prihlásili. Je ich dovedna odhadom až okolo 3000. Mesto tým, že nie sú prihlásení, prichádza ročne okolo o 1,5 milióna eur na podielových daniach," uviedol viceprimátor Galanty Peter Závodský.

Na karte bude mesto sústreďovať benefity zo všetkých oblastí svojej pôsobnosti. "V Galante pôsobí občianske združenie Pro Galanta zastrešujúce viac ako 200 lokálnych podnikateľov, ktorí sú ochotní zapojiť sa do programu a poskytnúť držiteľom výhody na svoje produkty a služby. Samotné mesto má zámer obyvateľov zvýhodniť formou úľav na miestnych poplatkoch a daniach, ktoré budú špecifikované v novelizovaných všeobecne záväzných nariadeniach," doplnil. Pribudne napríklad finančný príspevok pri narodení, pri sobáši, úľava na poplatkoch pri vybavovaní pohrebu a ďalšie.

Okrem spomínaných benefitov by mala Karta Galanťana priniesť riešenie problému s nočným parkovaním. Mestský úrad vypracoval koncept, kde sú navrhované ročné poplatky za nočné parkovanie vozidiel majiteľov bez trvalého pobytu v meste. Pre držiteľov karty budú nastavené iné podmienky. Koncept prerokuje mestské zastupiteľstvo, k spusteniu karty plánuje radnica uskutočniť stretnutie s verejnosťou.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača