Pod Chopkom sa v sobotu stretnú valasi a zbojníci

25.08.2023 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto. Arcghív TASR.

Demänovská Dolina 24. augusta (TASR) - Pod Chopkom v Nízkych Tatrách sa v sobotu 26. 0augusta predvedú Liptovskí zbojníci spolu s chovateľmi tradičnej slovenskej ovečky valašky. Verejnosti predvedú starostlivosť o toto tradičné plemeno ovce.

"Život na salaši sa vždy riadil prísnymi pravidlami, no niesol v sebe aj kus kultúry, ktorú nazývame valašská. Salašnícky spolok na čele s jeho gazdom starostlivo dojednávali podmienky hospodárenia na salaši. Bolo sviatkom, keď majitelia oviec vyšli na salaš ostrihať tie svoje a skontrolovať, či je ich často jediný zdroj obživy v dobrých rukách," uviedol člen Klubu chovateľov pôvodnej valašky na Slovensku Peter Bačkor.

Prezradil, že v tomto duchu chcú predviesť nielen strihanie oviec, ale pripravia pre návštevníkov aj pohostenie v podobe ochutnávky produktov zo salašov.

Na salaši Priehyba nájde verejnosť rôzne nástroje, náradie na výrobu a spracovanie mlieka a syra, môže spoznať históriu a život na salaši a spolu s pomocou pastiera pozorovať ovečky v horskom prostredí. "Súčasťou pripravených aktivít bude aj rodinný program s Liptovskými zbojníkmi. Tí predvedú malým i veľkým návštevníkom školu plieskania bičom, zbojnícku pasovačku, zbojnícky trojboj, visenie na háku a ďalšie zaujímavosti," priblížil Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktoré je prevádzkovateľom tamojšieho lyžiarskeho strediska.

Atmosféru na Priehybe dotvoria folklórny súbor Urpín a hudobník Ondrej Kandráč. Pre deti vystúpi kúzelník Talostan.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol