Novinkou Podroháčskych slávností bude cyklus prednášok na etnografické témy

26.07.2023 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke program 38. ročníka medzinárodného folklórneho festivalu Podroháčske folklórne slávnosti v Zuberci 4. augusta 2013. FOTO TASR - Pavol Ďurčo.

Zuberec 25. júla (TASR) - Na tohtoročných Podroháčskych folklórnych slávnostiach sa predstaví viac ako tisícka účinkujúcich. Uskutočnia sa od 4. do 6. augusta v amfiteátri v Zuberci - Brestovej, v Múzeu oravskej dediny a Oravskom Bielom Potoku. Novinkou bude cyklus prednášok na etnografické témy. Za organizátora o tom TASR informoval Miroslav Žabenský.

Už 47. ročník slávností ponúkne zvykoslovné programy aj prezentácie scénicky upravených tanečných a hudobných podôb v podaní folklórnych súborov. "Dominovať budú nedeľný galaprogramu SĽUK-u či exotickejšie programy zahraničných hostí. Chýbať nebudú ani krajanské folklórne súbory, ich programy sa stali už pevnou súčasťou dramaturgie festivalu. Tento rok budú krajanov reprezentovať zástupcovia Slovákov zo srbskej Selenče a Nového Sadu," priblížil Žabenský.

Doplnil, že súčasťou festivalu budú aj Oravský tradičný jarmok oživených remesiel v zuberskom skanzene, výstava fotografií Petra Berčíka či tvorivá dielňa.

Podroháčske folklórne slávnosti každoročne začiatkom augusta prilákajú viac než 10.000 divákov. Sú tradičným podujatím na Orave a prezentáciou rozličných podôb folklóru nielen tohto regiónu, ale i ďalších folklórnych oblastí Slovenska a zahraničia.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol